Mjölkpriset till bönderna oförändrat i maj

Lästid
2 min
Arla gör inga ändringar av mjölkpriset till bönderna i maj. Ersättningen ligger på 623,4 öre per kilo för konventionell mjölk och 712,7 öre per kilo för ekologisk. Foto: Arla Arla gör inga ändringar av mjölkpriset till bönderna i maj. Ersättningen ligger på 623,4 öre per kilo för konventionell mjölk och 712,7 öre per kilo för ekologisk. Foto: Arla
Publicerad
30 april 2025
Kontakter:
Presskontakt

För femte månaden i rad lämnar Arla mjölkpriset till bönderna oförändrat, både för konventionell och ekologisk mjölk.

Mjölkpriset till Arlabönderna ligger kvar på samma nivåer som april. Det innebär att det så kallade a contopriset är 623,4 öre per kilo för konventionell mjölk och 712,7 öre per kilo för ekologisk.

– Det är positivt att vi kan behålla ett starkt mjölkpris till våra ägare. Det är en förutsättning för att de ska kunna fortsätta att utveckla sina gårdar och göra de investeringar som krävs för en ännu mer hållbar produktion och samtidigt stärka landets livsmedelsberedskap, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.

Detta påverkar mjölkprisets utveckling

  • De globala mjölkvolymerna ökar något.
  • Försäljningen till dagligvaruhandeln fortsätter att öka, men i en lägre takt.
  • Industrimarknaderna är stabila.

Marknadsöversikt

Mjölkinvägning: I januari minskade mjölkproduktionen i EU-27 och Storbritannien med 0,3 procent jämfört med förra året. Stora länder som Tyskland, Frankrike och Belgien producerade mindre mjölk, medan Storbritannien, Polen, Irland och Danmark producerade mer. I USA ökade mjölkproduktionen med 1,0 procent i februari eftersom antalet kor blev fler. Även om Kalifornien producerade mindre mjölk på grund av fågelinfluensa, ökade produktionen i andra stater mycket, totalt med 3,5 procent (justerat för mjölkens innehåll). Nya Zeelands produktion av mjölktorrsubstans ökade med 1,5 procent i februari.

Ost: Efter flera veckors ökning har takten minskat på grund av mindre handel och större oro för den globala ekonomin med tullar, lägre oljepriser och en svagare dollar. Om man ser på den globala ostmarknaden är cheddar och mozzarella billigare i USA än i andra länder.

Mjölkpulver: Efterfrågan har varit svag på grund av Eid-helgen i Mellanöstern och Afrika, och för att det är mer osäkert med tullar och en svagare dollar. Samtidigt har risken för problem med leveranser ökat på grund av torka i Centraleuropa och mul- och klövsjuka i Ungern och Slovakien. Därför har priset på skummjölkspulver (SMP) bara sjunkit lite, medan priset på helmjölkspulver (WMP) i EU har ökat något.

Fakta om Arlas mjölkpris

Arlas 7 600 mjölkbönder, varav 1 900 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det justeras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.

För att premiera åtgärder som bidrar till att minska klimatutsläppen på gårdarna betalas sedan juli 2023 en hållbarhetsersättning (FarmAhead™ Ersättning) ut till den enskilda bonden tillsammans med det månatliga a contopriset. Målet är att minska gårdarnas klimatutsläpp med 30 procent till 2030.

Presskontakt

Arla Sveriges presstjänst
Arla Sveriges presstjänst SEpress@arlafoods.com 070-884 42 90
Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige 072-724 70 76