Mjölkpriset till bönderna oförändrat i juli

Lästid
2 min
Var tredje månad gör Arla en valutajustering, eftersom det gemensamma mjölkpriset är satt i euro. Kursen baseras på ett genomsnitt av de senaste åtta kvartalen. Foto: Arla Var tredje månad gör Arla en valutajustering, eftersom det gemensamma mjölkpriset är satt i euro. Kursen baseras på ett genomsnitt av de senaste åtta kvartalen. Foto: Arla
Publicerad
30 juni 2025
Kontakter:
Presskontakt

För sjunde månaden i rad lämnar Arla mjölkpriset till bönderna oförändrat. Det gäller både konventionell och ekologisk mjölk. Svenska bönder får dock en mindre justering till följd av valutakursförändringar.

Arla gör inga ändringar av mjölkpriset till bönderna i juli. Däremot innebär den kvartalsvisa valutajusteringen att ersättningen till svenska bönder minskar med 2,7 öre per kilo mjölk. Det betyder att det så kallade a contopriset blir 620,7 öre per kilo för konventionell mjölk och 710,1 öre per kilo för ekologisk.

– Ett stabilt mjölkpris i en osäker omvärld ger våra ägare trygghet att planera framåt. Det är avgörande för att kunna fortsätta investera i hållbarhet och stärka den svenska livsmedelsberedskapen, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.

Detta påverkar mjölkprisets utveckling

  • De globala mjölkvolymerna ökar.
  • Försäljningen till dagligvaruhandeln fortsätter att öka, men i en lägre takt.
  • Industrimarknaderna ökar.

Marknadsöversikt

Mjölkinvägning: I april ökade mjölkproduktionen i EU-27 och Storbritannien med 1,5 procent jämfört med samma månad förra året. Den nya produktionssäsongen och gynnsamma väderförhållanden bidrog till ökningen, med tydliga förbättringar i flera av de stora mjölkländerna mellan mars och april. Marginalerna på gårdsnivå är fortsatt goda.

I USA steg mjölkproduktionen med 1,5 procent i april jämfört med året innan. Under de senaste tio månaderna har USA fått 102 000 fler mjölkkor, vilket motsvarar en ökning på 1,1 procent. I Nya Zeeland ökade produktionen av mjölktorrsubstans med 0,1 procent i april jämfört med föregående år. Torrt väder i februari och mars höll tillbaka grästillväxten och därmed produktionen.

Ost: Efter några veckor med ökad aktivitet och avslut av kontrakt för tredje kvartalet har marknaden nu stabiliserats.

Mjölkpulver: Marknaden för mjölkpulver har varit relativt stabil de senaste veckorna.

Smör: Smörproduktionen i EU ökade något i mars, plus 0,6 procent jämfört med samma månad föregående år.

Fakta om Arlas mjölkpris

Arlas 7 600 mjölkbönder, varav 1 900 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det justeras varje månad.Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid.Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.

För att premiera åtgärder som bidrar till att minska klimatutsläppen på gårdarna betalas sedan juli 2023 en hållbarhetsersättning (FarmAhead™ Ersättning) ut till den enskilda bonden tillsammans med det månatliga a contopriset. Målet är att minska gårdarnas klimatutsläpp med 30 procent till 2030.

Presskontakt

Arla Sveriges presstjänst
Arla Sveriges presstjänst SEpress@arlafoods.com 070-884 42 90
Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige 072-724 70 76