Oförändrat mjölkpris för Arlabönderna

Lästid
2 min
Var tredje månad justerar Arla valutorna mot det gemensamma mjölkpriset som är satt i euro. Därför får svenska Arlabönder några ören mer på mjölkpriset i april. Foto: Arla
Publicerad
27 mars 2024
Kontakter:
Presskontakt

Priset som bönderna får betalt för sin mjölk inom Arla är oförändrat i april, både för konventionell och ekologisk mjölk. Svenska Arlabönder får dock drygt tre öre extra på grund av en valutaeffekt.

Mjölkpriset till Arlabönderna ligger kvar på samma nivåer som i mars, men den kvartalsvisa valutajusteringen gör att svenska bönder får 3,2 öre mer per kilo mjölk. Det betyder att det så kallade a contopriset i april blir 497,8 öre per kilo för konventionell mjölk och 564,8 öre per kilo för ekologisk.

Välj svenskt när du handlar i påsk!

En stabil livsmedelsproduktion är avgörande för både god mat och krisberedskap. Genom att handla svensk mat och svenska råvaror minskar sårbarheten vid samhällsstörningar och kriser.

– Det bästa sättet att förbereda Sverige för en rejäl kris är att öka lönsamheten i lantbruket. Våra val i butikshyllan är viktigare än någonsin. Vill vi ha en svensk mat i en krissituation måste vi välja svenskt också när läget är stabilare, säger Arlas Sverige-vd Cecilia Kocken och fortsätter:

– Så här inför påsk vill jag därför skicka med en uppmaning till dig som konsument. Välj produkter från bondeägda företag som Arla nästa gång du handlar. Det gynnar inte bara vår krisberedskap. Du bidrar också till biologisk mångfald, tusentals jobbtillfällen och ett ännu mer hållbart lantbruk.

Detta påverkar mjölkprisets utveckling

  • De globala mjölvolymerna är något lägre före de säsongsmässiga ökningarna.
  • Dagligvaruhandeln fortsätter att återhämta sig.
  • Industrimarknaderna är stabila.

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna minskade i stora delar av världen. I EU och Storbritannien sjönk produktionen med 1,2 procent i december, jämfört med samma månad 2022. Mjölkinvägningen i USA var svagare än väntat i januari, -1,1 procent jämfört med i fjol, men den komponentjusterade produktionen landade ändå på plus 1,1 procent. Efter fyra månader med tillväxt bidrog stökiga väderförhållanden på Nya Zeeland till att januariinvägningen backade med 0,6 procent.

Ost: Marknaden för hårdost är fortfarande den mest stabila på råvarumarknaden för mejeriprodukter.

Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver har gått ner lite efter det senaste auktionstillfället vid Global Dairy Trade, GDT. Framför allt märks en vikande efterfrågan på exportmarknaderna, med Ramadan i Mellanöstern och Nordafrika samt fortsatt begränsad import från Kina.

Smör: Priserna på grädde har sjunkit något, medan smörpriserna fortfarande är ganska volatila.

Fakta om Arlas mjölkpris

Arlas 8 000 mjölkbönder, varav 2 000 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det justeras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.

För att uppmuntra och finansiera åtgärder som bidrar till att minska klimatutsläppen på gårdarna betalas sedan augusti 2023 en hållbarhetsersättning ut till den enskilda bonden tillsammans med det månatliga a contopriset. Målet är att minska gårdarnas klimatutsläpp med 30 procent till 2030.

Läs mer om hållbarhetsersättningen

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76