Rekordintresse för matlådan

Lästid
2 min
Lasagne är populärast bland recepten som passar bra till matlådan. Bild: Arla.
Publicerad
23 mars 2023
Kontakter:
Presskontakt

Stigande inflation och krympande ekonomiska marginaler har gjort matlådan mer poppis än någonsin. På receptsajten Arla.se har sökningarna efter matlådemat ökat med 600 procent i år jämfört med samma period 2022. I dag är det matlådans dag – varför inte fira genom att preppa några matlådor?

Arlas receptsidor lanserades år 1997 och innehåller över 6 000 recept och artiklar. I dag har sajten närmare 200 000 besökare om dagen, och det senaste året har intresset för att laga mat som passar i matlådan ökat markant. Bara på Arla.se har intresset för matlådemat stigit med 607 procent i år jämfört med samma period 2022. Rekordintresset beror sannolikt på inflationen och att många svenskar har varit tvungna att se över sin ekonomi och göra aktiva val för att hushålla med sina pengar, samt att fler återvänder till kontoret efter några år av hemarbete.

De fem recept som är mest populära till matlådan är lasagne, korvstroganoff, köttfärslimpa, tacopaj och falukorv i ugn. Och att döma av söktrafiken är söndagar den vanligaste dagen att planera sin matlåda.

Minska ditt matsvinn och spara pengar 

Genom att förbereda matlådor kan du både ta vara på maten i kylskåpet och spara pengar, menar Karolina Sparring, kock och matinspiratör på Arla.

– Matlådor kräver lite planering, men det är det värt. Du kan till exempel handla sådant som är i säsong, leta större förpackningar och kombinera resterna till en hel portion och på så vis minska ditt matsvinn. Att planera din veckomeny bidrar till färre impulsköp och minskar risken för att köpa en dyr utelunch, säger hon.

När det kommer till matlådor är Karolina Sparrings bästa tips att:

  1. Bygga upp måltiden så att den blir inspirerande att äta.
  2. Jobba mycket med baser. Gör exempelvis en stor portion belugabolognese och variera med olika kolhydrater såsom pasta, bulgur, potatis eller ris under veckans gång. Addera någon kall sås eller ostbit för en smakupplevelse. Lite chili, citron eller örter gör stor skillnad.
  3. Tänk på att inte blanda varmt och kallt i samma låda.

Men det är inte bara intresset för matlådemat som skjutit i höjden. Även sökningarna efter recept och tips på billig mat har stigit kraftigt under början av 2023 – närmare bestämt med 214 procent under januari–mars jämfört med samma period förra året. Detta trots att efterfrågan på billiga recept alltid är hög under årets första månader.

– Vi förstår att många har mindre i plånboken just nu, och då gäller det att anpassa vår sida för att möta upp konsumenternas sug efter billiga, hållbara och goda recept. Det kan bland annat handla om att skriva artiklar med tips på hur du tar vara på dina rester, lagar energisnål mat eller vilka mejeriprodukter som går att frysa in, säger Tony Fredriksson, innehållsansvarig för Arla.se.

**Läs även: **  

Bra mat att frysa in - våra bästa tips för storkok, matlådor och vardagsmat

Intresset för billig mat ökar dramatiskt

Spara på elen med energisnål mat – 25 recept med god energi

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76