Mjölkpriset oförändrat för femte månaden i rad

Lästid
1 min
Arla gör inga ändringar av mjölkpriset till bönderna i november. Foto:
Publicerad
31 oktober 2023
Kontakter:
Presskontakt

Priset som bönderna får betalt för sin mjölk inom Arla är oförändrat även i november. Detta gäller för både konventionell och ekologisk mjölk.

För femte månaden i rad är mjölkpriset till Arlabönderna oförändrat. Det innebär att det så kallade a contopriset i november ligger kvar på 437,4 öre per kilo för konventionell mjölk och 493,7 öre per kilo för ekologisk mjölk.

– Efter prissänkningen till handeln i slutet av augusti kan vi nu se hur försäljningen ökar igen. Vi hoppas att konsumenterna kommer att fortsätta välja våra produkter och på så sätt stötta svenska lantbrukare, säger Arla Sveriges vd Cecilia Kocken och fortsätter:

– Läget ute på mjölkgårdarna är fortfarande tufft. Många av våra ägare har stora lån och därför slår ränteökningarna hårt mot en del av dem.

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: Den globala mjölkproduktionen har stabiliserats och i delar av Europa finns tecken på att produktionen börjar mattas av.

Ost: Gouda och Edamer har ökat mycket den senaste månaden; EEX-index för Gouda har stigit med 8 procent.

Mjölkpulver: Mjölkpulvermarknaden har stigit kraftigt de senaste två veckorna. Till följd av mindre volymer invägd mjölkråvara och höga priser på flytande produkter har mjölkpulvertillverkarna höjt sina priser.

Smör: De europeiska priserna på grädde har legat kvar på en hög nivå under oktober, vilket ökar värdet på smör i bulk. Den europeiska marknaden för bulksmör är balanserad. Globalt sett är de amerikanska bulkpriserna på smör fortfarande betydligt högre än i EU och Oceanien (EU på andra plats).

Fakta om Arlas mjölkpris

Arlas 8 500 mjölkbönder, varav 2 100 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det kommuniceras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.

För att uppmuntra och finansiera åtgärder som bidrar till att minska klimatutsläppen på gårdarna betalas sedan augusti 2023 en hållbarhetsersättning ut till den enskilda bonden tillsammans med det månatliga a contopriset. Målet är att minska gårdarnas klimatutsläpp med 30 procent till 2030.

Läs mer om hållbarhetsersättningen!

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76