Sök till jubileumsupplagan av Kladdkakeracet!

Lästid
3 min
Publicerad
05 juni 2015
Kontakter:
Presskontakt

Nu är det dags att söka till den tionde upplagan av [Kladdkakeracet](http://www.arla.se/evenemang/kampanjer-och-tavlingar/kladdkakeracet/), Arlas årliga baktävling för barn och unga. Kladdkakeracet är tävlingen där barn mellan 10 och 14 år gör upp om vem som bakar Sveriges godaste kladdkaka. Sista anmälningsdag är den 30 augusti på [arla.se](http://www.arla.se/evenemang/kampanjer-och-tavlingar/kladdkakeracet/anmal-dig-har/).

Den 10 oktober 2015 avgörs jubileumsupplagan av Arlas tävling Kladdkakeracet. I tio år har tävlingen spridit bakglädje bland barn och ungdomar och uppmuntrat till nya spännande kladdkakerecept. Förra året slog tävlingen rekord i antalet anmälningar då över 170 bidrag skickades in till juryn.

För att vara med och tävla skapar man ett eget kladdkakerecept, tar en bild på kakan och anmäler sitt recept på arla.se senast den 30 augusti. En jury bedömer bidragen och väljer ut 20 recept som går vidare till semifinal. Därefter utses 6 finalister som i finalen får baka sina kladdkakor inför publik på Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan (8-11 oktober).

– Det är alltid lika spännande att ta del av barns bakglädje och kreativa tolkningar av vår älskade kladdkaka. Jag är stolt över att Kladdkakeracet numera är en etablerad baktävling för barn. Varje år slår vi rekord i antal tävlingsbidrag och kladdkakans popularitet bara fortsätter att växa. Det ser vi inte minst på arla.se, där kladdkaka överlägset är det mest populära receptet, säger Catarina Molin Österlund, projektledare för Kladdkakeracet.

Förra årets tävling visade tydligt det växande intresset och att kreativiteten har höjts. Då tävlade bland annat en Kolakladdkaka med blåbär mot en Glutenfri kladdkaka med mandelmjöl och polkagris. Efter en rafflande final stod till sist Amy Allegrini Hobson från Kumla som vinnare med sin Kladdkaka med marängsvisstopping.

– Under Kladdkakeracet 2014 såg vi som alltid inslag av godis men även klassiska smaker och ingredienser i helt nya kombinationer. Amys vinnarkladdkaka var ett tydligt exempel på det, där två klassiska desserter kombinerades, vilket verkligen gick hem hos juryn, säger Catarina Molin Österlund.

Hur går tävlingen till?

Vad vinner man?

  • Alla 20 semifinalister får kokboken Grilltillbehör från Arla Köket
  • Alla 6 finalister får Magnus Johanssons bok Lyckas med choklad, ett diplom, en pokal samt tävlingskläder
  • Vinnaren av Kladdkakeracet får dessutom en valfri kurs hos Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm

De fem mest populära kladdkakerecepten på arla.se

  1. Kladdkaka
  2. Kladdkaka med Polly och färskostswirl
  3. Kladdig kladdkaka
  4. Glutenfri kladdkaka
  5. Kladdkaka med hallon

Fem snabba tips – så lyckas du med kladdkakan

1. Rör istället för att vispa

En kladdkaka ska inte vispas utan röras ihop. Undvik luftbubblor i smeten då luft gör kakan fluffig och därmed mindre kladdig.

2. Håll koll på gräddningstiden

Om det står 15-20 minuter i receptet så känn på kakan med en sticka redan efter 15 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig i mitten, men tänk på att kakan stelnar när den svalnar.

3. Välj hellre en stor kakform än en liten

Om det inte står utskrivet i receptet hur stor formen ska vara är det generellt sett bättre att använda en stor form, ca 24-26 cm i diameter.

4. Bröa med variation

Variera gärna det du bröar formen med. Att använda exempelvis kakao, kokos eller finhackade nötter ger en lite annorlunda twist på kakan.

5. Bryt av det söta

Servera något till kladdkakan som bryter av det söta, t ex en lättvispad grädde, färska bär eller en fräsch yoghurt.

Tips av Pernilla Lyck från bakbloggen bliminjast.se. För mer inspiration besök http://www.arla.se/evenemang/arlakadabra/mattips/sa-gor-du-basta-kladdkakan/

För mer information om Arlas Kladdkakerace, anmälan samt tidigare finalisters recept besök: www.arla.se/evenemang/kampanjer-och-tavlingar/kladdkakeracet/

För mer information kontakta:

Catarina Molin Österlund, ansvarig recept & matinspiration på Arla

Tel: 08-789 55 72, 073-409 55 72

E-post: catarina.molin.osterlund@arlafoods.com

För praktiska frågor, högupplösta bilder etc. kontakta:

Matilda Danielsson, Presskontakt Prat PR

Tel: 073-646 30 95

E-post: matilda.danielsson@prat.se

Om Arla

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 12 000 mjölkbönder i sex nordeuropeiska länder. Arla Foods är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter. För mer information besök ww.arla.se eller www.facebook.se/arlasverige.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76