Våra mejerier

Jönköping mejeri

Jönköping Mejeri är ett mycket modernt färskvarumejeri där det tillverkas över 100 olika artiklar. Härifrån förses hela södra Sverige med mjölk, fil och grädde av varumärket Arla Ko®.

Bor du i södra Sverige har du med stor sannolikhet smakat mjölk, fil eller grädde från Jönköping mejeri. I Jönköping började mejeritraditionen att tillverka färska mejeriprodukter i början av 1900-talet. Traditionen lever vidare fastän mejeriet idag är ett av Europas modernaste färskvarumejerier.

Genom sitt idealiska läge nära E4an och andra stora vägar, underlättas den dagliga försörjningen av naturligt god mjölk, fil och grädde till hela södra Sverige. Här drivs mejeritillverkning med fokus på miljö och människa. Den tekniska utvecklingen i mejeriet har bland annat förbättrat arbetsmiljön för mejeriets 400 medarbetare och gjort att hela 90 procent av energiförbrukningen kommer från förnyelsebar energi.

Mjölken till mejeriet kommer från Arlabönder i Småland. Det är endast vid storhelger, semestertider och när efterfrågan är som störst, som gårdar från närliggande landskap hjälper till att säkra så att du alltid kan finna färska mejeriprodukter till ditt frukostbord.

Fakta

  • Mjölkinvägning: cirka 200 miljoner kilo per år
  • Byggår: 1985
  • Antal medarbetare: omkring 480 personer
  • Mejerichef: Helena Södervall
  • Producentmärkning: SE 1028 EG

Producerar

  • Standard-, lätt- och mellanmjölk
  • Ekologisk standard-, lätt- mellanmjölk samt minimjölk
  • Filmjölk naturell och smaksatt
  • Mellan- och lättfil, A-fil, Kefir och Onaka®
  • Ekologisk filmjölk och Ekologisk A-fil 
  • Vispgrädde
  • Ekologisk vispgrädde

Kontaktuppgifter

Box 1012
Verktygsvägen 21
551 11 Jönköping

Telefon: 036-18 15 00
Mejl: helena.sodervall@arlafoods.com