Bästa Matglädjebutik

"MATGLÄDJE SKAPAR FESTSTÄMNING"

Juryns motivering: ”Genom en inspirerande och genomarbetad varuvisning och ett alltigenom trevligt kundbemötande har årets vinnare skapat en varm, välkommande och nutida butik. Detta är butiken där dofter, synintryck, ljudupplevelser och tilltal skapar trivsel och köplust. Delin, färskvarorna och ett upplevelserikt kundvarv i sin helhet har gjort denna butik omtalad långt utanför sitt närområde.”

Här ses alla kunder som gäster som ska bjudas på en upplevelse med matinspiration och personligt bemötande. På Coop Extra Danderyd handlar matglädje om så mycket mer än att sälja fina varor.

Personalen är viktigast

Butiken startade i slutet av 2010 och man satte målet högt direkt: ”Gästerna ska få det bästa bemötandet i Sverige”. Fokusgrupper med boende från området fick berätta hur deras drömbutik skulle se ut. Egen chokladtillverkning, kafferosteri i butiken, kött- och fiskauktioner varje vecka och ett mycket stort utbud av varor är några exempel på vad butiken har idag. Men det allra viktigaste är personalen.

- Vi har ungefär 90 medarbetare, välutbildade som älskar mat. Alla har stort utrymme för egna idéer och initiativ. Vi jobbar nu vidare med det personliga mötet med gästen. Bland annat så tipsar medarbetare om sina bästa recept. Om till exempel Peter tipsar om sin tacopaj, så får gästen både receptet och kan gå fram till Peter och prata med honom, berättar Mio Svahn, butikschef på Coop Extra Danderyd.

Viktigt med dialog

Dialogen med kunden är viktig för Mio och hans kollegor. Under den första tiden efter butikens öppnande frågade medarbetarna i kassan varje kund om de saknade något i butiken. Det resulterade i att man ökade utbudet med 2 000 artiklar. Är det något en kund saknar, så beställer butiken det och ringer kunden när varan kommit. Eller som en medarbetare gjorde på eget initiativ; slog in den beställda sushimattan som en julklapp och åkte hem till kunden som beställt den och önskade god jul.

- Vår butik ska vara mycket mer än att bara handla i. Det ska vara en fest varje dag. Vi vill att man ska bli glad och varm i kroppen när man tänker på Coop Extra, säger Mio.