Södertälje kommun med Rosenborgsenheten

"VI HAR FORTFARANDE EN NYBYGGARANDA"

Södertälje kommun har satt tydliga mål för sitt hållbarhetsarbete där Rosenborgsenheten är ett framgångsexempel. Nu har kommunen gått vidare till final i den nationella tävlingen Arla Guldko i kategorin Bästa Miljöarbete. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen den 7 april 2014 på Grand Hôtel i Stockholm.

Södertälje kommun har höga ambitioner för hållbarhet och miljöfrågor. I kommunfullmäktige har man antagit ett miljöprogram för åren 2013 till 2016, där många av målen är kopplade till livsmedel och matproduktion. Bland annat att öka andelen ekologiskt, säsongsanpassat och närodlat och minska köttkonsumtionen.

Kommunens alla kök är KRAV-certifierade och en enhet som kommit särskilt långt i hållbarhetsarbetet är Rosenborg som består av två skolor med sammanlagt 750 elever. Skolorna har en gemensam rektor och gemensam kökschef som har ett nära samarbete med hållbarhet i ständig fokus. Det har resulterat i att måltidsverksamheten har blivit ett hållbarhetsverktyg för lärarna.

- Vi är så stolta över finalplatsen i Arla Guldko. Det ger oss en kick i arbetet och inspiration att bli ännu bättre och hjälpa andra att bli ännu bättre. Kunskap och ständig kompetensutveckling är grunden för både bättre miljö och bättre ekonomi, säger Kerstin Sjölin, resultatenhetschef, kostenheten, Södertälje kommun.

Juryn för Bästa Miljöarbete består av:

Maria Ivansson, Lunds Kommun, Projektledare ekologisk mat, vinnare Arla Guldko 2013 Bästa Miljöarbete, David Kallòs, Maryhill Mat och Möten/ Berlin Bar Lund, Magnus Ek, Kock Oaxen Krog & Slip, Per Rosengren, Saltå Kvarn AB, Anna-Karin Modin-Edman och Dick Due-Pedersen, Arla Foods