Bästa Miljöarbete

Juryns motivering: "Personer och företag som vågar ifrågasätta och utveckla sin dagliga verksamhet blir banbrytare. Problem på vägen vänds till möjligheter, steget mellan ord och handling är inte långt. Med övertygelse om sin kvalitet gör man en hållbar produkt och tar bokstavligen ansvar från jord till bord. Tack vare ett stort hjärta sprids ett smittande engagemang från land till stad.”

Egen ekologisk köttproduktion, gårdsbutik och en nyöppnad butik i Uppsala. På Skebo Herrgård vidareutvecklar man målmedvetet sin ekologiska verksamhet för att kunna erbjuda fler än bara sina konferensgäster smakupplevelser utöver det vanliga. Nu har de belönats för sitt arbete – vid finalen den 21 april fick Skebo Herrgård ta emot Arla Guldko 2010 för Bästa Miljöarbete.

- Att vinna Guldkon är stort. Våra kunder pratar mycket om Guldkon och ger oss positiv feedback. Medarbetarna är mycket stolta. Vinsten har gett dem en starkare självkänsla, de känner en ny respekt från omvärlden. Vi har stor glädje av Guldkon i vår marknadsföring och har till och med gjort en reklamfilm där Guldkon finns med, berättar Rickard Björklund, VD för Skebo Herrgård.

Skebo Herrgård gick till final i Arla Guldko även förra året. Sedan dess har de kommit igång ordentligt med det egna slakteriet och gårdsbutiken. Skebos korvar finns nu i 18 olika livsmedelsbutiker, varav samtliga ligger inom en radie på åtta mil från gården. De har startat ett prenumerationssystem med leverans hem till privatkund. Nästa steg är fler egna butiker och de två första öppnar i Bromma och Uppsala under mars. De har sett över hur de ska kunna eliminera avfallet från slakteriet. Nu tas även djurens hudar till vara och går till närbelägna garverier. De röda organen blir numer hundmat som säljs i gårdsbutiken.

På herrgården, som har både konferens- och privatgäster, kretsar vistelsen mycket kring maten och middagsupplevelsen och råvarornas ursprung blir ständigt ett samtalsämne. Likadant är det i butiken och vid slakteriet, många är nyfikna och vill veta mer. Via slakteriets hemsida förs en aktiv brevväxling med kunder som har frågor och funderingar eller bara vill sända en hälsning till dem som arbetar på Skebo Herrgård.

- Miljöförbättringarna blir en bonus i vårt arbete med god mat av yppersta klass. Att jobba med kvalitet är grunden för ett uthålligt lönsamt företagande enligt vårt sätt att se det. Sen får vi bra betalt tillbaka i form av djur som mår bra, nöjda kunder och lyckliga gäster. När vi går och lägger oss på kvällen så har vi faktiskt gjort den här världen lite bättre. Det kanske låter pretentiöst och det är väl inget vi ligger och tänker på när vi ska somna, men det känns bra ändå när man nu reflekterar över det, säger Rickard Björklund.

Besök gärna Skebo Herrgård.