Thomas Sjögren - Årets Kock 2015

Inför en jublande hemmapublik i Göteborg utsågs Thomas Sjögren till Årets Kock 2015. Det blev något av en skrällseger för den överlycklige 23-åringen från Swedish Taste.

I årets final kämpade två kvinnor och sex män för att ta hem det svenska mästerskapet i professionell matlagning. De två tävlingsuppgifterna var fem smårätter med fisk och skaldjur och en rätt på svenskt gårdslamm. Något finalisterna klarade med bravur, konstaterar juryordförande Fredrik Eriksson.

– Detta var en av de vassaste finalerna i Årets Kock och jag ser det som ett tecken på hur bra det går för svensk gastronomi.

Fredrik Eriksson var själv bara 23 år när han blev Årets Kock 1987. Nu får han välkomna ett annat ungt stjärnskott till vinnarföreningen, en strålande glad och smått häpen Thomas Sjögren.

– Det här är en sjukt rolig upplevelse! Jag tyckte det var stort att bara komma till final och jag kan knappt tro att det är sant att jag har vunnit.

THOMAS TITTAR ut över publikhavet. Han får syn på ett bekant ansikte och ber journalisterna om en kort paus.

– Vänta lite, jag måste bara krama farmor!

Thomas Sjögren må vara ung men han har redan hunnit med att jobba på flera namnkunniga krogar i Göteborg. För fem år sedan flyttade han ner från Umeå och sedan dess har han kockat på 28 +, Thörnströms privata rum och nu på Swedish Taste. För två år sedan kom han med i Juniorkocklandslaget och även det har utvecklat hans matlagning.

– Man lär sig väldigt mycket av att tävla. Man måste hela tiden analysera det man gör, varför man gör det och vad man kan göra bättre. Då är det bra att vara ett lag.

UNDER TRÄNINGEN inför Årets Kock har han tagit hjälp av vänner och kollegor. Han säger att det är många han har att tacka, inte minst alla som kom och hejade fram honom till den efterlängtade segern.

– Det här har jag drömt om länge, jättelänge!

Mästerskapet betyder mycket, både för kockarna och på ett större plan, tror Thomas Sjögren.

– Det är jätteviktigt för att marknadsföra Sverige. Vinnarna kan åka ut och berätta om råvaror och vad som finns i vårt avlånga land, allt från fjälltoppar till skånska sockerbetor. Att visa vad svensk mat är och varför nordisk mat är så hippt.

Namn: Thomas Sjögren
Uppväxt: Granö, 7 mil norr om Umeå
Bosatt: Göteborg
Jobbar på: Swedish Taste
Jobbat på: 28+ , Thörnströms Kök privata rum
Tävlingsmeriter: Nordic chef of the year (2a), VM med Juniorkocklandslaget 2014 (2a)

Favorit i mejeridisken? Gräddfil
Favoritbonde? Ugglarps Grönt