Filip Fastén - Årets Kock 2014

Under stor glädjeyra utsågs Filip Fastén till Årets Kock 2014. Kockmössan kastades ut i publiken och han kunde inte låta bli att spruta lite champagne över folksamlingen närmast scen.

Med sina 24 år är Filip Fastén en av de yngsta vinnarna av Sveriges mest prestigefyllda kocktävling. Hans sprudlande glädje blandas också med en stor portion ödmjukhet.

– Att bli Årets kock betyder väldigt mycket. Jag får ju ett nytt liv mer eller mindre. Samtidigt är jag ung och vill fortfarande utvecklas och ta min matlagning till nya nivåer. Det får jag chans till nu och jag känner en stor respekt för all den kunskap som finns i föreningen Årets Kock, säger han.

Juryns motivering:

Med stil, känsla och med en mästares förfinade handlag lyfter Filip Fastén fram råvarornas naturliga smaker och egenskaper. Genom ett utomordentligt kockhantverk har han skapat ett stycke modern svensk gastronomi.

Rätterna som tog Filip hela vägen till Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj var skreirygg, krispiga fjäll och granrökt huvud, bakade pilgrimsmusslor med rotselleribrandade, bränd stuvad grönkål, granolja, matcha-te och syrade endiver.

Filips ankaHelstekt anka (bilden) kryddad med grönpeppar, fylld ankhals med mejram, blodapelsinsås, mille-feuille på spetskål och pistaschnötter, potatiscannelloni smaksatt med miso samt fylld och krispig lättrökt lök.

Filip Fastén växte upp i Ljusdal i Hälsingland och han blev tidigt intresserad av matlagning. Som förebilder nämner han gärna sin mormor och morfar och ett av hans bästa matminnen är hur han som barn hälsade på dem och skördade morötter i deras trädgårdsland.

Efter kockutbildningen jobbade han bland annat på Stockholmskrogarna Le Rouge och Grill. Han har frilansat för TV-programmet Mitt kök och i dag kockar han på Restaurang Franzén som har två stjärnor i Guide Michelin. Främsta inspirationen får han av kollegor, musik och av att gå på loppisar.

– Jag är en saksamlare och får idéer om jag får syn på något fint porslin eller en gryta som jag känner att jag bara måste testa.

Grunden i hans matlagning är det nordiska köket med en tydlig närvaro av mejeriprodukter. Därifrån jobbar han sig utåt och tar in andra influenser.

– Vi har ju haft mejeriprodukter hur länge som helst i detta land och jag har många favoriter. Men ska jag välja bara en blir det smör. Det är så gångbart och kan användas i varmkök och kallkök och i princip allt.

Han är också förtjust i det spanska köket. För de fina råvarorna och för matkulturen där en middag får ta fyra timmar att äta. Filips stora intresse för mat hänger ihop med den glädje och samvaro en god måltid skapar.

– När jag har fest gillar jag verkligen att sätta fram många olika rätter på ett tema. Maten får ta tid och man räcker varandra tallrikar och hjälps åt att lägga upp. Efter några timmar sitter man fortfarande och doppar bröd i grytorna och pratar. Det är ju väldigt trevligt!