• Artiklar
  • Mjölkkartongen – en svensk klassiker av förnybara råvaror
Förpackningar

Mjölkkartongen – en svensk klassiker av förnybara råvaror

Mjölkkartongen – en svensk klassiker av förnybara råvaror

Arlas i särklass vanligaste förpackning i Sverige kallas vätskekartong. Den består huvudsakligen av kartong med trä som råvara, alltså ett förnybart material. För att hålla förpackningen tät är kartongen förstärkt med ett tunt plastskikt på in- och utsidan. Jämfört med många andra förpackningar har vätskekartongen låg klimatpåverkan.

De flesta förpackningar av vätskekartong (de så kallade takåsförpackningarna) har en skruvkork av plast som numera är gjord av förnybar råvara, i stället för som tidigare av olja eller naturgas. Även det tunna plastskiktet har vi bytt ut mot plast gjord av förnybar råvara, men det gäller inte riktigt alla förpackningar än.

Det är ingen kvalitetsskillnad på plast från förnybara råvaror och plast från olja eller naturgas. Oavsett ursprung omvandlas råvarorna till samma sorts plast – polyeten (PE) – som fungerar i det vanliga återvinningssystemet.

FSC står för Forest Stewardship Council och betyder att kartongen är tillverkad av trä från ansvarsfullt skogsbruk, där man tar hänsyn till naturvärden och skogens återväxt.

Även om vi har kommit en bra bit på väg fortsätter vi tillsammans med våra leverantörer att förbättra våra förpackningar.

Mer läsning