• Artiklar
  • Bästa vädret om en ko får välja
Hållbarhet

Bästa vädret om en ko får välja

Bästa vädret om en ko får välja

Kor som tar glädjesprång när de släpps ut för sommaren är en bild de flesta känner igen. Men hur trivs korna när de är inomhus, och varför är de inte utomhus jämt? Enligt Arlabonden Ulf Winblad finns det både för- och nackdelar med utelivet för en ko. – När det är kallt eller riktigt varmt trivs de bättre inomhus, säger han.

Ulf och Christina Winblad driver Arlagården Womtorp strax utanför Eskilstuna, med tio anställda och omkring 300 kor. Att djuren ska trivas och ha det så bra som möjligt är ett ständigt fokus, och där spelar temperaturen en stor roll. När korna är utomhus får det varken vara för varmt eller för kallt – då stannar de hellre inne, berättar Christina Winblad.

– Korna blir värmestressade vid temperaturer över 21 grader, enligt forskningen. Det gäller att försöka parera det och eftersträva det klimat som vi tror att de vill ha: runt tio grader och hyggligt torrt, säger hon.

Ösregn, snö, bitande kyla eller gassande värme är alltså inte kornas favoritväder. Allra helst vill de ha lite halvbra väder under utevistelsen, menar Ulf Winblad.

– En vårdag eller en höstdag med vad vi betecknar som vackert väder, det tycker de bäst om. Och det liknar ju ganska mycket det inomhusklimat som vi eftersträvar för korna, säger han.

Naturligt koliv även inomhus

Under varma eller regniga dagar då korna är på utevistelse har de alltid möjlighet att gå in i ladugården, men de kan också söka skydd mot regn eller sol bland träden i ett skogsparti.

För att korna på Womtorps gård ska kunna leva ett så naturligt liv som möjligt under inomhussäsongen får de ströva fritt i ladugården, som har breda gångar och stora ytor att röra sig på. Det finns också flera olika mat- och vattenställen, madrasser att ligga på och roterande ryktborstar att klia sig på. För att reglera temperaturen finns ventilation med luckor som släpper in och ut rätt mängd värme, och fläktar som sätter fart på luften vid behov.

– Vi som arbetar med korna har också lärt oss vad de mår bra av och kan därför möta deras behov. Det handlar bland annat om att själv vara lugn för att inte stressa dem, vilket jag tror har stor betydelse, säger Christina Winblad.

Går in och ut som de vill

Enligt paret Winblad har både utomhus- och inomhuslivet sina för- och nackdelar.

– När korna är utomhus rör de sig mer vilket är bra för muskulatur, ben och fötter. Men det kan också vara negativt för deras fötter om det är för blött ute, då de kan få komplikationer med klövarna.

En fördel med att vara inne är att korna får i sig den precis den mat de behöver och mår bra av, vilket inte alltid är fallet utomhus, berättar Christina Winblad.

– Gräs är inte alltid bara gräs. I vår var gräset jättekonstigt med ovanligt lite fibrer. Korna åt jättemycket och väldigt många fick problem med magarna.

Under betessäsongen är korna på Womtorp ute mellan 3,5 och 4 månader, en del något längre. När de väl släppts ut får de gå in och ut som de vill.

– De flesta brukar springa ut när vi öppnar, men en del stannar inne någon timme längre. Häromdagen var det en som vägrade gå ut, vi fick mota ut henne till slut, berättar Christina Winblad.

Mer läsning