• Artiklar
  • Arlabonden om kornas unika personligheter: "En del sticker ut mer än andra"
Hållbarhet

Arlabonden om kornas unika personligheter: "En del sticker ut mer än andra"

Arlabonden om kornas unika personligheter: "En del sticker ut mer än andra"

På Arlagården Womtorp behandlas korna som individer, alla med sina unika behov och personligheter. Genom att vara med djuren och samtidigt följa deras hälsostatus med tekniska hjälpmedel kan mjölkbönderna vara säkra på att korna har det bra.

Ulf och Christina Winblad driver Arlagården Womtorp strax utanför Eskilstuna. På gården finns omkring 300 mjölkkor och ungdjur – och alla har sin egen personlighet, berättar Ulf Winblad.

– Det har de absolut! En del sticker ut mer än andra, till exempel att hon mjölkar väldigt mycket eller är morsa till en uppskattad tjur som har kalvar över hela världen.

Att vara med korna är en viktig del av arbetet på gården, och med dagens teknik går det att veta ännu mer om hur korna mår än tidigare.

När korna är inomhus går de i ett så kallat lösdriftsstall med stora ytor där de kan röra sig fritt, och med en behaglig temperatur året runt. De kan äta och dricka när de vill och har bekväma liggplatser att vila på.

Samma namn som sin mamma

Varje ko på gården är registrerad med ett id-nummer som gör det möjligt att följa varje enskild kos hälsostatus, och de har även ett namn som de fått i arv av sin mamma.

– De har familjenamn som Rosa, Fröken eller Kransa. Heter hon Fröken heter hennes morsa Fröken och hennes avkomma heter också Fröken, berättar Ulf Winblad.

De kor som bönderna på gården lär känna bäst är ofta djur som behöver extra mycket uppmärksamhet, till exempel för att de precis har kalvat. Christina Winblad berättar om en sorglig händelse nyligen, när de miste en ko som blivit speciell för många.

– Det är hemskt när sådant sker. Hon blev akut sjuk och varken vi eller veterinären kunde rädda henne. Hon var en väldigt stark avelsko med hälsosamma gener och har berört inte bara oss utan en massa rådgivare som engagerade sig i hennes leverne.

Nya sätt att känna korna

Att vara med korna och se efter dem är en viktig del av arbetet på gården. Men dagens teknik har också gjort det möjligt att känna korna på ett helt annat sätt än tidigare.

– Vi har olika sätt att känna våra kor. Dels genom att se dem när vi mjölkar och tar i dem, och dels med hjälp av datorns olika övervakningsdelar. Det ger en samlad bild, säger Ulf Winblad.

– När vi får kon att mjölka så bra som möjligt ser vi att vi faktiskt har gjort rätt saker med henne. Mjölkar hon bra så mår hon bra också, fortsätter Ulf.

Mer läsning