• Artiklar
  • 5 frågor och svar om grönkål
Grönkålsskolan

5 frågor och svar om grönkål

5 frågor och svar om grönkål Grönkålen är på topp i den här pajen.

Här är allt du verkligen behöver veta om grönkål.

1. När är grönkål i säsong?

grönkål i snö.jpg

Grönkålen har sin högsäsong mitt i vintern.
Alltid, den finns i butik året runt. Har du egen grönkål i trädgården kan du skörda vartefter under hösten och vintern. Frostnupen grönkål får fylligare smak och mjukare blad. Den goda grönkålspajen med kvarg kan med andra ord lagas året runt.

2. Hur tillagar man grönkål?

pizza-bianco-med-gronkal-och-silverlok-2400x1500_TIF.jpg

Grönkål gör sig bra på pizza.
Grönkål kan ätas rå. Ge den gärna en lite massage först så att den mjuknar. Den kan användas i sallader, smoothie och röror.

Den kan stekas, kokas, användas i grytor, gratänger och pajer eller på pizza som i pizza bianco med grönkål och silverlök.

Med grönkål, smör och salt gör man enkelt grönkålschips.

Här finns alla våra goda recept med grönkål.

3. Hur ska grönkål förvaras?

vintage kylskåp.jpg

Här kan grönkålen med fördel boa in sig.
I en plastpåse i kylen. Stänk på lite vatten så håller sig kålen fräsch längre.

4. Kan man frysa grönkål?

Grönkål i naturen.jpg

Grönkål trivs lika bra i frysen som ute i snön.
Ja, grönkålen kan frysas som den är. Frys in hela blad eller repa av och skär i mindre bitar och frys in i plastpåse. Några droppar vatten i plastpåsen förlänger hållbarheten. Sug ut luften ur påsen och stoppa in i frysen.

5. Kan man äta grönkål som blivit gul?

Pasta med grönkål och ädelostsås_TIFF.jpg

Börjar grönkålen bli lite ålderstigen? Koka snabbt ihop en god pasta.
Ja. Om den är lite smågul är det tecken på att kålen börjat vissna. Då passar det bättre att laga till än att äta rå. Ta tillvara på åldrande grönkål genom att laga pasta med grönkål och ostsås.

Grönkålsskolan – mer läsning

Tips! Goda recept med grönkål