Matlagning i säsong

Att välja frukt, grönsaker och rotfrukter efter säsong är smartare för alla. För dig som handlar blir det mer smak och mer näring till ett lägre pris.

Det är inte bara frukten, bären och grönsakerna som har sina säsonger. Här i Norden festar vi till exempel gärna på olika sorters skaldjur efter sommaren och under hela vinterhalvåret. På hösten finns det gott om svamp i skogarna och samtidigt är det säsong för viltköttet. Bästa tiden för svenskt lammkött är också på hösten.

I de flesta svenska matbutiker kan man köpa färsk gurka året om. I juli är den god och billig och i januari är den dyr och smaklös. Trots detta köper många gurka mitt i vintern, det är synd, för då finns det andra grönsaker och rotfrukter som har mer smak och innehåller mer näring. Den svenska gurkan och även salladen, tomaterna, jordgubbarna och mycket mer, är underbara på sommaren. De är väl värda att vänta på.

När säsongens råvaror får växa i en trivsam temperatur så kräver de mindre energi samtidigt som resvägen mellan odlingsplats och butik blir kortare vilket såklart är bra för miljön.

Klimatsmart mat under de olika årstiderna

Rekommendationerna om vilka grönsaker, frukter och bär som är klimatsmarta kommer från Naturskyddsföreningen. Med närodlat menas det som är odlat i Sverige på friland eller med låg energiåtgång i växthus. De importerade grönsakerna och frukterna som rekommenderas under de olika säsongerna är odlade i Europa på friland. Här tipsar vi om vilka råvaror som passar bäst att använda i de olika årstiderna.

Våra bästa recept