Så tillverkas våra produkter

Så tillverkas våra produkter

I Arlas produktskola får du ta del av hur tillverkningen av våra produkter sker.

Det är viktigt för oss att visa hur olika processer ser ut. Här vill vi ge en inblick i hur allting går till samt en förståelse för det gedigna arbete som ligger bakom framtagandet av våra produkter.

I Arlas produktskola är vår ambition att informera och inspirera.

Så gör vi mjölk

Hur går det till när mjölken från korna hamnar i mejeridisken? Här förklarar vi mjölkens färd från bondgård till butik. Dessutom bjuder Arlabonden Anette på kuriosa om mjölk och mjölkförpackningar.

Så gör vi mjölk

Så gör vi ost

Hårdost, riven ost, dessertost och färskost – det finns många olika sorters ost. För att göra 1 kilo ost krävs 10 liter mjölk. Här förklarar vi hur det går till på ysteriet när ostar tillverkas.

Så gör vi ost

Så gör vi smör

Visste du att det krävs 10 liter mjölk för att tillverka 500 gram smör? Här förklarar vi hur smör tillverkas i mejeriet – med kärnad grädde som huvudingrediens.

Så gör vi smör

Så gör vi fil & yoghurt

Fil och yoghurt är populära produkter på frukostbordet. Här förklarar vi hur fil, yoghurt och andra mejeriprodukter som till exempel crème fraiche tillverkas. Många av Arlas produkter finns också som ekologiska och laktosfria varianter.

Så gör vi fil & yoghurt

Så gör vi grädde

Mjölk som kommer direkt från kon kommer efter ett tag att separera i en skummjölksdel och en gräddel. När mjölken kommer in till mejeriet skiljs grädden från skummjölken i en separator. Vispgrädde med 40% fetthalt är den rena grädden efter separering. I gräddprodukter med lägre fetthalt har en viss del skummjölk återblandats med grädden.

All grädde som säljs i Sverige måste vara pastöriserad. Pastörisering är en värmebehandling som dödar sjukdomsalstrande bakterier och virus, och dessutom minskar antalet produktförstörande bakterier.

När grädden är standardiserad till önskad fetthalt och är pastöriserad kyls den ner och förpackas.

Så gör vi grädde