Mjölkpriset till Arlabönderna höjs i mars

Lästid
3 min
För andra gången i år höjer Arla mjölkpriset till bönderna. Foto: Arla
Publicerad
29 februari 2024
Kontakter:
Presskontakt

Från och med i morgon får bönderna inom Arla mer betalt för sin mjölk. Priset höjs med 11,1 öre både för konventionell och ekologisk mjölk.

Efter att ha lämnat priset oförändrat i februari, höjer nu Arla kilopriset med 11,1 öre för både konventionell och ekologisk mjölk. Det betyder att det så kallade a contopriset i mars blir 494,6 öre per kilo för konventionell mjölk och 561,6 öre per kilo för ekologisk.

– Mjölkböndernas marginaler är små och varje öre räknas, inte minst efter förra årets extremväder och rekordhöga ränteläge. Därför är det viktigt och bra att vi har möjlighet att höja mjölkpriset till våra ägare, så att de kan fortsätta driva sina gårdar och fylla hyllorna i mataffärerna med mjölk, yoghurt, ost och andra näringsrika mejeriprodukter, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige, och fortsätter:

– All vinst Arla gör går tillbaka till våra ägare. Genom att köpa våra produkter värnar du inte bara svenska gårdar där korna mår bra. Du bidrar också till öppna landskap, biologisk mångfald, stärkt krisberedskap, en levande landsbygd, tusentals jobbtillfällen och ett av världens mest hållbara lantbruk.

I går röstade Arlas högsta demokratiska organ ja till att betala ut en efterlikvid, utdelning, på 270 miljoner euro till Arlabönderna, varav cirka 440 miljoner kronor går till bönderna i Sverige.

Detta påverkar mjölkprisets utveckling

  • De globala mjölvolymerna fortsätter att minska, men ökar i vissa regioner. Mjölkvolymerna inom EU väntas öka mot bakgrund av de förväntade säsongsökningarna under våren.
  • Dagligvaruhandeln fortsätter att återhämta sig.
  • Medan de europeiska råvarumarknaderna är stabila eller faller något har de globala råvarumarknaderna haft en uppgång under den senaste tiden.
  • Ekologiskt: I likhet med den konventionella marknaden fortsätter marknaden för ekologiska produkter att återhämta sig.

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna fortsätter att minska, men ökar i vissa delar av världen. Nedgången i EU och Storbritannien var större än väntat i november. Produktionen sjönk med 1,7 procent jämfört med samma månad förra året. I USA ökade invägningen i december med 0,6 procent, och på Nya Zeeland med 2,6 procent jämfört med i fjol.

Ost: Marknaden för hårdost är stabil.

Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver går åt olika håll i olika delar av världen. På Nya Zeeland pekar trenden uppåt för både helmjölks- och skummjölkspulver, i takt med att volymerna minskar säsongsmässigt och El Niño börjar påverka betesmarkerna. I Europa har priserna däremot gått ner lite på senare tid, eftersom högsäsongen snart börjar.

Smör: Smörpriserna fortsätter att vara volatila. Ett mycket starkt resultat vid det senaste handelstillfället på Global Dairy Trade, GDT, gav Oceanien förstaplatsen med det dyraste smöret i världen.

Fakta om Arlas mjölkpris

Arlas 8 000 mjölkbönder, varav 2 000 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det justeras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.

För att uppmuntra och finansiera åtgärder som bidrar till att minska klimatutsläppen på gårdarna betalas sedan augusti 2023 en hållbarhetsersättning ut till den enskilda bonden tillsammans med det månatliga a contopriset. Målet är att minska gårdarnas klimatutsläpp med 30 procent till 2030.

All vinst Arla gör går tillbaka till bönderna. Vid årsbokslutet delas resultatet upp i tre delar:

  1. Efterlikvid: betalas ut direkt till bonden.
  2. Individuell konsolidering: sätts in på ett individuellt konto för varje bonde och betalas ut när man väljer att sluta som Arlamedlem.
  3. Kollektiv konsolidering: pengar som återinvesteras i Arla för att utveckla företaget.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76