Oförändrat mjölkpris för Arlabönder i september

Lästid
1 min
Arla gör inga ändringar av mjölkpriset i september. Foto: Fredrik Gustavsson, Arla
Publicerad
31 augusti 2023
Kontakter:
Presskontakt

Priset som bönderna får betalt för sin mjölk inom Arla lämnas oförändrat för tredje månaden i rad, både för konventionell och ekologisk mjölk.

För tredje månaden i rad är mjölkpriset till Arlabönderna oförändrat. Det innebär att det så kallade a contopriset i september ligger kvar på 428,7 öre per kilo för konventionell mjölk och 485,2 öre per kilo för ekologisk mjölk.

Sommarens extremväder, stigande räntekostnader och en rekordsvag krona gör att den ekonomiska situationen ute på gårdarna är fortsatt tuff.

– Vi räknar med att inflationen kommer att fortsätta pressa hushållens köpkraft under åtminstone resten av året. Samtidigt hoppas och tror vi att vår senaste prissänkning till dagligvaruhandeln ska få fler konsumenter att välja våra produkter i mejerihyllan under hösten, vilket gynnar svenska mjölkbönder, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna fortsätter att öka. Men tillväxttakten har mattats av och i vissa områden ses nedgångar.

Ost: Ostpriserna i Europa står sig bra mot de globala marknaderna för mjölkpulver.

Mjölkpulver: Marknaderna för mjölkpulver går åt olika håll. Medan Nya Zeeland pressades hårt och sjönk vid de senaste mjölkauktionerna på Global Dairy Trade, GDT, är marknaderna i EU och USA mer stabila och priset på skummjölkspulver har till och med ökat lite grann de senaste veckorna.

Smör: EU-priserna för grädde har ökat och ligger nu mer i linje med priserna för smör. Men marknaden kännetecknas av låg aktivitet.

Fakta om Arlas mjölkpris

Arlas 8 500 mjölkbönder, varav 2 100 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det kommuniceras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76