Oförändrat mjölkpris för Arlabönder

Lästid
1 min
Jakten på billig mat har lett till att svenska bönder fått sämre betalt under 2023. Samtidigt bidrar stigande räntor och det torra vädret till att maten blir dyrare att producera. Foto: Arla
Publicerad
30 juni 2023
Kontakter:
Presskontakt

Priset som bönderna får betalt för sin mjölk inom Arla är oförändrat i juli, både för konventionell och ekologisk mjölk. Svenska Arlabönder påverkas dock positivt av en valutaeffekt och priset höjs därför med 5,4 öre per kilo mjölk.

Mjölkpriset till Arlabönderna ligger kvar på samma nivåer som i juni, men det svenska priset påverkas positivt av en valutaeffekt och höjs därför med 5,4 öre per kilo mjölk. Det betyder att det så kallade a contopriset i juli blir 428,7 öre per kilo för konventionell mjölk och 485,2 öre per kilo för ekologisk mjölk.

– Stigande räntor och den torra försommaren sätter ytterligare press på svenskt lantbruk. Många bönder vittnar redan om betydligt sämre skördar. Jag vill därför vädja till de hushåll som kan att handla mat som gynnar svenska bönder, så att de kan fortsätta driva sina gårdar och bidra till att det finns ett brett utbud av goda, hållbara och näringsrika livsmedel i butikerna, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: Mjölkproduktionen i EU-27 (plus Storbritannien) ökade med 0,18 procent i mars, liknande siffror väntas i april–maj. På Nya Zealand var tillväxten i april stor, plus 6,7 procent jämfört med samma månad förra året. Aprilsiffrorna för USA kom in lite svagare än väntat, plus 0,3 procent. Lägre produktion per ko, ogynnsamt väder i Kalifornien samt en katastrofal brand på en stor mjölkgård i Texas är några av orsakerna. Australiens mjölkproduktion i april minskade med 1,7 procent, vilket var något bättre än väntat. Argentina ökade sin produktion med 1,8 procent efter 2 månader med negativ tillväxt.

Ost : Priserna har stigit de senaste veckorna, vilket tyder på att marknaden börjar bli mer balanserad.

Mjölkpulver : Priserna på mjölkpulver ligger relativt stilla. Även priserna på skummjölkspulver har varit stabila under de senaste veckorna.

Smör : Priserna på grädde har rört sig upp och ner, utan att påverka utvecklingen på smör nämnvärt. Producenter kan fortfarande köpa grädde, göra smör av det och sälja smöret med tillräckligt hög vinstmarginal.

Fakta om Arlas mjölkpris

Arlas 8 500 mjölkbönder, varav 2 100 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju europeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det kommuniceras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76