Mjölkpriset till Arlabönderna fortsätter neråt
- Lästid
- 2 min
- Publicerad
- 28 februari 2023
- Kontakter:
- Presskontakt
Hög inflation och stigande räntor fortsätter att urholka köpkraften hos både hushåll och företag. Mjölkpriset till Arlabönderna sänks i mars med 41,5 öre per kilo mjölk.
Priset som bönderna får betalt för sin mjölk inom Arla sänks i mars med 41,5 öre per kilo mjölk, lika mycket för ekologisk som för konventionell.
Det så kallade a contopriset för konventionell mjölk blir därmed 538,4 öre per kilo och 589,6 öre per kilo för ekologisk mjölk. Priserna ligger nu runt nivåerna för maj–juni förra året.
Hög inflation, stigande räntor och en fortsatt orolig omvärld gör att både hushåll och företag är mer prismedvetna än någonsin. Det syns till exempel genom att konsumenter handlar mindre mejeriprodukter, byter till lågpris och letar efter rabatter. Den vikande försäljningen i dagligvaruhandeln, tillsammans med en ökande mjölkproduktion i Europa och USA, bidrar i sin tur till att mängden mjölk på industrimarknaderna ökar, vilket leder till en prispress neråt.
– Det kärva ekonomiska läget gör att de flesta svenskar är tvungna att se över sin ekonomi och göra aktiva val för att hushålla med sina pengar. Hur tuff och lång den här perioden blir är svårt att säga. Men vi fortsätter att göra allt vi kan för att betala ett så konkurrenskraftigt mjölkpris till våra ägare, Arlabönderna, som möjligt, eftersom de också drabbas av högre kostnader på sina gårdar, säger Kai Gyllström, vd för Arla Sverige.
Marknadsöversikt
Invägd mjölkråvara: Produktionen i EU-27 (+Storbritannien) är fortfarande högre än förra året. November landade på plus 2,02 procent vilket låg i linje med förväntningarna. Decembersiffrorna kommer troligen att visa på en något lägre tillväxt, cirka 1,5–2,0 procent jämfört med föregående år. Den största tillväxten finns fortfarande i Irland, Tyskland och Nederländerna, medan Sydeuropa fortsätter sin nedåtgående trend. Mjölkproduktionen i USA i december hamnade på plus 0,8 procent.
Ost : Ostpriserna har gått ned kraftigt de senaste tre månaderna. Priserna på ost i Europa var de sista att börja sjunka, men det är bara här som priserna har fortsatt neråt. I USA och Oceanien följde priserna efter de europeiska inledningsvis, men har sedan inte haft samma kraftiga nedgång. Nya köpare har under senare tid gjort entré på mejerimarknaden vilket har lett till att priserna stabiliserats på dessa låga nivåer och långsamt börja stiga.
Mjölkpulver : Priset på skummjölkspulver hade en nedåtgående trend under januari, men har stabiliserats under den senaste veckan.
Fakta om Arlas mjölkpris
Arlas 8 500 mjölkbönder är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju europeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.
A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det kommuniceras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.