Många under 40 skippar frukost – och påverkas negativt
- Lästid
- 2 min
- Publicerad
- 15 maj 2023
- Kontakter:
- Presskontakt
Frukost sägs ofta vara dagens viktigaste måltid. Och det verkar som om personer under 40 år håller med. Men 18–39-åringar är samtidigt den åldersgrupp som oftast hoppar över morgonmålet – och påverkas även mer negativt än resten av befolkningen, enligt en färsk undersökning om frukostvanor.
Personer under 40 år har svårt att prioritera frukost i vardagen. Det leder enligt dem själva både till energibrist och dåligt humör. Det visar en ny opinionsundersökning om frukostvanor som genomförts av YouGov på uppdrag av Arla.
I undersökningen uppger nästan sju av tio svenskar i åldern 18–39 år att det är viktigt att äta frukost för att ha en bra dag. Ändå är personer under 40 år den åldersgrupp som oftast hoppar över frukosten och som också påverkas mest negativt under dagen.
Två av tre påverkas negativt
Ungefär varannan 18–39-åring hoppar ibland över frukosten på vardagsmorgnar, jämfört med 35 procent av 40–59-åringarna och 17 procent av 60-plussarna.
De tre vanligaste orsakerna till att personer under 40 år inte äter frukost är att man prioriterar att sova, att man inte är hungrig och att det är för stressigt på morgonen.
Nästan två av tre i åldersgruppen upplever samtidigt negativa konsekvenser när de inte äter frukost, till exempel låga energinivåer, trötthet och dåligt humör. Som jämförelse gäller detta för 35 procent av 40–59-åringarna och 18 procent av 60-plussarna.
– Undersökningen tyder på att personer under 40 år har svårt att få till frukostrutinerna i vardagen och att de påverkas mer negativt än andra åldersgrupper av att inte äta. Resultaten pekar även på att första måltiden är viktig för hur vi mår och presterar under en hektisk dag med jobb eller studier, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla Sverige.
Victoria Olssons bästa frukosttips handlar om tajming. Dagens första måltid behöver inte nödvändigtvis intas direkt efter att du vaknat eller ens innan du går hemifrån.
– Om du har det stressigt på morgonen eller inte känner dig hungrig kanske du kan få i dig något på språng eller vänta med att äta tills du har kommit till din arbetsplats eller skola. Det viktiga är att fylla på med energi inom några timmar så att du får en bra start på dagen, säger hon.
Nyckeltal från undersökningen
• 67 procent av befolkningen i åldern 18–39 år tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att äta frukost. Samma sak gäller för 71 procent i gruppen 40–59 år och 83 procent i gruppen 60 plus.
• 52 procent i åldern 18–39 år äter frukost varje vardag. Samma sak gäller för 65 procent i gruppen 40–59 år och 83 procent i gruppen 60 plus.
• Tre vanligaste orsakerna till att 18–39-åringar hoppar över att äta frukost:
- Jag prioriterar att sova: 27 procent
- Jag är inte hungrig: 27 procent
- Jag är för upptagen/har för stressigt på morgonen: 26 procent
• 63 procent i åldern 18–39 år upplever negativa konsekvenser när de inte äter frukost. Samma sak gäller för 35 procent i gruppen 40–59 år och 18 procent för gruppen 60 plus.
• Tre vanligaste negativa konsekvenserna som 18–39-åringar upplever när de inte äter frukost:
- Jag har låga energinivåer: 27 procent
- Jag blir trött: 25 procent
- Jag blir på dåligt humör: 23 procent
Fakta om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Arla. Under perioden 23–30 januari 2023 genomfördes sammanlagt 2 028 intervjuer via internet med kvinnor och män 18 år eller äldre. Data vägdes utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska centralbyrån, så att resultatet är representativt för Sveriges befolkning.