Pannkakan fortfarande en vinnare

Lästid
1 min
Pannkakan fortfarande en vinnare
Publicerad
22 februari 2022
Kontakter:
Presskontakt

Den 1 mars är det internationella pannkaksdagen. Pannkaka är det mest populära svenska receptet på Google med nära 3 miljoner sökningar om året. Pannkakor är även den måltid som flest svenskar dricker mjölk till, det framkommer i en ny undersökning av Arla.

I dag är pannkaka det recept som får flest sökningar på Google i Sverige, efter att ha gått om kladdkakan runt år 2016. I snitt rör det sig om ungefär 250 000 sökningar i månaden, vilket motsvarar närmare 3 miljoner om året. Främst är svenskar sugna på pannkakor på söndagar, tätt följt av torsdagar och lördagar.

”Tittar vi på statistiken från Arla.se är det intressant att se att torsdagsklassikern med ärtsoppa och pannkakor i allra högsta grad lever kvar, speciellt bland de lite äldre. Yngre verkar föredra sina pannkakor till helgbrunchen”, säger Tony Fredriksson, innehållsansvarig för Arla.se.

I en ny undersökning av Arla uppgav 32 procent av de svarande att pannkakor är den måltid som de oftast dricker mjölk till. Främst är det norrlänningar (39 procent) som oftast dricker mjölk till pannkakor medan det i Skåne, Halland och Blekinge är något färre (26 procent) som svarar att de gör det.

”Jag tror att det är lika självklart för många svenskar att dricka mjölk till pannkakor som det är att äta jordgubbar på midsommar. Kombinationen är svårslagen”, säger Konrad von Otter, kategoriansvarig mjölk, Arla.

**Arlas hållbarhetstips till pannkaksdagen: **

  1. Det går alldeles utmärkt att göra pannkakor på mjölk som varit frusen.
  2. Blir det pannkakor över men inte tillräckligt för en hel måltid? Gör olika matiga fyllningar och ugnsgratinera dem med lite ost, så här till exempel: https://www.arla.se/recept/pannkaksrullar/
  3. Blir det smet över? Ställ in den i kylen och unna dig en pannkaka dagen efter. Eftersom smeten är färdig går det snabbt att få till en lyxig vardagsfrukost.

Är du sugen på att laga pannkakor på Internationella pannkaksdagen hittar du receptet här: https://www.arla.se/recept/pannkaka/

Topp fem maträtterna svenskar oftast dricker mjölk till enligt Arlas undersökning:

  1. 32 % pannkakor
  2. 19 % köttbullar med potatismos
  3. 11 % kroppkakor
  4. 11 % pasta
  5. 9 % kryddstark mat

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 12 nov – 9 dec 2021 har sammanlagt 3525 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 15+ år i Sverige.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76