Mjölkpriset till Arlabönderna sänks vid årsskiftet

Lästid
2 min
Mjölkpriset till Arlabönderna sänks i januari 2023, men ligger fortfarande på historiskt höga nivåer. Foto: Arla/Fredrik Gustavsson
Publicerad
29 december 2022
Kontakter:
Presskontakt

De senaste 15 månaderna har mjölkpriset till Arlabönderna höjts 12 gånger. Nu går priset ner för första gången sedan september 2021.

Priset som bönderna får betalt för sin mjölk i Arla går i januari 2023 ner med 5,3 öre per kilo mjölk. Sänkningen gället både konventionell och ekologisk mjölk.

Det så kallade a contopriset för konventionell mjölk blir därmed 611,1 öre per kilo och 662,3 öre per kilo för ekologisk mjölk.

– Sänkningen beror på det allmänna läget med vikande världsmarknadspriser på mejeriprodukter, hög inflation, en försämrad konjunktur och förändrade köpbeteenden bland hushållen. Vi fortsätter att göra allt vi kan för att betala ett så konkurrenskraftigt mjölkpris som möjligt till våra ägare, mjölkbönderna, som också drabbas av det höga kostnadsläget på sina gårdar, säger Kai Gyllström, vd för Arla Sverige.

Marknadsöversikt:

Invägd mjölkråvara: Mjölkinvägningen i EU-27 (plus Storbritannien) ökar. På grund av den milda hösten och mot bakgrund av förra årets låga tillväxtsiffror ökade produktionen med 0,54 procent under september jämfört med samma period förra året. För oktober förutses en ökning med cirka 1,5 procent jämfört med ifjol. Tillväxten sker framförallt i Östeuropa, Benelux och Irland, medan Sydeuropa fortfarande väger in mindre mjölk än förra året. Den amerikanska produktionen fortsätter att ligga över fjolårets nivåer och ökade med 1,2 procent i oktober jämfört med samma månad förra året. På södra halvklotet är läget fortsatt pressat. Oceaniens mjölkproduktion har varit ganska svag ett tag, och oktober var inget undantag. Nya Zeeland landade på minus 3,4 procent och Australien fortsätter sin negativa trend med minus 6,6 procent. Sydamerika är också på väg nedåt igen, i takt med att väderförhållandena blir alltmer ogynnsamma (la Niña). Argentina minskade till exempel med 0,2 procent jämfört med samma period förra året.

Ost: Priserna på mozzarella och gouda har minskat med 16 procent de senaste åtta veckorna, varav 11 procent de senaste fyra veckorna. Mild cheddar och cheddarostmassa har minskat med 7–8 procent sedan oktober.

Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver föll under november. En god efterfrågan i Mellanöstern och Afrika, samt viss optimism i Kina efter lättnader i nolltoleranspolicyn mot covid-19, har bidragit till att stabilisera priserna.

Smör: Den europeiska marknaden för smör är obalanserad och svag, med stora tillgängliga volymer och endast ett fåtal köpare.

Fakta om Arlas mjölkpris

Arlas 8 600 mjölkbönder är både ägare till kooperativet och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju europeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det kommuniceras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76