Arla börjar året med att plastbanta

Lästid
1 min
Arla börjar året med att plastbanta
Publicerad
10 mars 2022
Kontakter:
Presskontakt

Förra året köpte svenska konsumenter närmare 4,5 miljoner yoghurthinkar från Arla Köket®. Nu får yoghurtklassikerna nya förpackningar med mindre plast. Totalt handlar det om en plastminskning på ungefär 30 ton per år*. De nya yoghurthinkarna är en del av Arlas ambitiösa förpackningsstrategi för minskad klimatpåverkan.

”Våra yoghurtar av grekisk och turkisk karaktär är populära runt om i landet. Att kunna erbjuda konsumenterna en förpackning med mindre plast känns helt rätt. Hinken går självklart även att återvinna precis som tidigare, men ett tips är att spara hinken och använda den till annan förvaring efter att yoghurten är slut”, säger Sophia Inserte Roos, produktansvarig matyoghurt, Arla Sverige.

De populära matyoghurtarna från Arla Köket® kommer nu att säljas i en ny förpackning som innehåller 18 procent mindre plast än den tidigare förpackningen. Det innebär att Arla minskar mängden plast i sina matyoghurtförpackningar med runt 30 ton per år*. Att kontinuerligt förbättra förpackningarna genom att minska mängden plast och öka återvinningsgraden där så är möjligt är ett centralt fokus för Arla.

”Förra året minskade vi mängden plast i våra förpackningar med närmare 60 ton. Under 2022 och framåt är planen att fortsätta förbättra våra förpackningar. Att vi minskar plasten i förpackningen till våra klassiska matyoghurtar är därför ett steg i helt rätt riktning sett till vår strategi”, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef, Arla Sverige.

De nya yoghurthinkarna finns i butik från april 2022. Plasten i hink och lock är PP (polypropen) och sorteras som plastförpackning.

Arlas målsättningar för förpackningar:

  • 100 procent återvinningsbara förpackningar för Arlas egna varumärken år 2025 (2021: ca 90%)
  • 0 procent nytillverkad fossilbaserad plast i förpackningar för Arlas egna varumärken år 2030 (2021: ca 84%)

*Baserat på 2021 års försäljning.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76