Helrätt att äta felrätt – 4 av 10 svenskar vill äta frukost till middag

Lästid
1 min
Helrätt att äta felrätt – 4 av 10 svenskar vill äta frukost till middag
Publicerad
18 juli 2017
Kontakter:
Presskontakt

Middag till frukost, lunch till mellanmål eller brunch hela dagen? Nu suddas gränserna ut mellan traditionella och icke-traditionella måltider. I Arlas trendspaning Kockrapporten 2017 svarar 4 av 10 svenskar att de är positiva till måltider som inte är frukost, lunch eller middag. Det blir allt mindre viktigt att sätta etikett på det vi äter.

Brunch har länge varit en populär måltid både hemma och på restaurang. I den engelskspråkiga världen talar man även om ”brinner”, frukost till middag, och ”linner”, lunch eller middag vid 15-16-tiden. Även i Sverige suddas gränserna ut. Fler än fyra av tio svenskar, 42 procent, är positiva eller mycket positiva till att äta icke-traditionella måltider så som brunch, brinner eller linner. En fjärdedel av kvinnorna (25 %) är mycket positiva, jämfört med bara en tiondel (11 %) av männen. Arla sammanfattar trenden som ”rätt utan etikett” i Kockrapporten 2017.

– Multimåltiderna luckrar upp konventionerna och det blir allt mindre viktigt att sätta en etikett på det vi äter. Influenser från andra delar av världen gör att vi blir mer öppna för att äta varm mat till frukost – och då talar vi inte om pannkakor eller havregrynsgröt, utan om dumplings, rissoppa och nudlar, säger Mikael Lindgren, PR-chef på Arla Sverige.

Yngre mest nyfikna på middag till frukost

I Asien är det vanligt att äta varma rätter som till exempel Congee (rissoppa), nudlar eller Jiaozi (vattenkokta dumplings) till frukost. I Sverige har vi traditionellt sett ätit denna typ av rätter till middag, men överraskande många i åldersgruppen 18-34 år, 29 procent, är intresserade av att börja dagen med dumplings eller rissoppa.

Därför är vi positiva till att äta ”rätt utan etikett”

  1. Det passar min livsstil (38%)
  2. Det ligger rätt i tiden (24%)
  3. Det passar min dygnsrytm (22%)
  4. Jag mår bättre av det (13%)

I Kockrapporten 2017 har Arla låtit kockarna Saori Ichihara och Elias Eriksson tolka trenden rätt utan etikett i tre branschrecept. Deras ”Macka på algknäcke” finns i en konsumentanpassad version här https://www.arla.se/recept/macka-pa-algknacke/.

För Kockrapporten 2017 i sin helhet, besök www.arla.se/kund. För fler konsumentanpassade recept besök www.arla.se.

För mer information, vänligen kontakta:

Mikael Lindgren, PR-chef Arla Sverige
Tel. 08 789 52 13, 0768 798 513
E-post: mikael.lindgren@arlafoods.com

Om Kockrapporten 2017

I Kockrapporten gör Arla en djupdykning i den svenska restaurangbranschens grytor och undersöker vad som är hett nu och vilka trender som just börjat puttra. Trenderna är baserade på intervjuer med kockar, branschexperter och en färsk konsumentundersökning. Konsumentundersökningen är gjord i december 2016 av YouGov och omfattar 1 000 svenskar. Urvalet är statiskt säkerställt och representativt för Sveriges befolkning.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76