Social egologi influerar framtidens restaurangupplevelse
- Lästid
- 3 min
- Publicerad
- 11 februari 2016
- Kontakter:
- Presskontakt
Social interaktion, hållbarhet och individens behov – det är huvudingredienserna i social egologi, ett begrepp som kommer att prägla framtidens restaurangupplevelse. Det visar Arlas Kockrapport 2016 som gör en tidsresa framåt. Rapporten släpps i rörligt format tillsammans med en försmak av framtiden: två futuristiska recept skapade av Thomas Sjögren och Sara Hultberg.
Arlas Kockrapport baseras på intervjuer med kunniga matprofiler och i år även på workshops med ett tjugotal gymnasieelever. De har fått sia om vad de vill uppleva på framtidens restaurang. Eleverna ingår i Generation Z (generellt definierade som födda någon gång mellan 1995 och 2010), vilket är den första generation som aldrig upplevt världen utan internet. Med det kommer ökad kunskap om omvärlden, men också ett större intresse av verklig social interaktion.
– Dagens tonåringar är morgondagens matgäster. Utifrån deras digitala närvaro och förmåga att själva snabbt söka kunskap kommer de bli både krävande och medvetna restauranggäster. Kockrapportenär ett sätt för oss att blicka in i kristallkulan och hjälpa branschen att säkra en framtid full av spännande innovationer och smaker, säger Inger Myresten, marknadschef på Arla Foodservice.
I Kockrapporten medverkar även tongivande matprofiler som måltidsforskaren Richard Tellström, Thomas Sjögren (Årets Kock 2015) och Sara Hultberg (Årets Konditor 2014). Resultatet beskriver hur ”social egologi” kommer att ställa krav på hållbara, hälsosamma och smakrika upplevelser som restaurangen skapar utifrån gästens sociala och individuella behov.
– Gästerna vill poängtera sin individualitet och när de äter i grupp på restaurang blir det i form av ett ”parallell-ätande”. De ber om att få maten lagad på olika sätt utifrån sina preferenser. På så vis kan de också understryka att de är medvetna om råvaror och tillagningssätt, säger Richard Tellström, måltidsforskare.
”Social egologi” i praktiken
Kockrapporten gestaltar en tänkbar framtida matupplevelse utifrån begreppet social egologi.
Här är huvuddragen:
- Total transparens
Öppenhet är självklart för framtidens kunniga och intresserade matgäster. Matkuratorerna befinner sig ofta i restaurangens mitt där matupplevelserna skapas och behandling av råvarorna sker införöppen ridå. På restaurangen serveras endast det som kan odlas, produceras och tillagas på ett hållbart och hälsosamt sätt.
- Närodlat på riktigt
Framtidens restaurang placeras i närhet till råvarorna och matgästen, eftersom det ses som allt mer självklart att endast servera det som kan odlas på plats. Det blir vanligare med restauranger i anslutning till gården eller mejeriet. Bostadshus konverteras till odlings- och matcentraler som bistår närområdet med mat. Från centralen utgår även utsläppsneutrala mobila restauranger som patrullerar grannskapet och levererar mat vid behov.
- Socialisera mera
Sociala ytor är bland det allra viktigaste på framtidens restaurang. Gäster kan sitta upphöjda i taket eller längs med en vägg för att frigöra utrymme för umgänge och aktivitet. Det blir vanligare att restauranger skippar småbord och skapar en stor yta där alla gäster umgås med varandra. Ny digital teknik gör det möjligt att leta upp medgäster med liknande intressen som man kan börja samtala med.
- Strikt urval möter valfrihet
Framtidens restaurangmeny är en sparsmakad affär i hållbarhetens tecken. Gästerna beställer digitalt från en kort och noggrant utvald meny – ett resultat av matkuratorernas krav på att arbeta miljömässigt och hälsosamt. Men bortom råvarorna är alltvalbart. Portionerna är inte anpassade efter tallrikens storlek utan för att matcha gästernas energi- och näringsbehov. Färg och form lugnar eller piggar upp, beroende på personlighetstyp eller dagsform. Smaksättningen reflekterar tidigare upplevelser och personliga preferenser.
- Flexibel fusion
Fusioner är självklara på framtidens restaurang. Matkuratorn visar sin kreativitet och kunskap när vanor – snarare än varor – importeras och blandas. Framtidens matgäst bryr sig mindre om traditionell frukost, lunch och middag, och mer om en spännande tallrik som kittlar smaklökarna, tillgodoser näringsbehovet och är närproducerad. Hälsoprofilerade smoothies, grönsaksmüsli och rätter gjorda på endast tre råvaror ligger i tiden när tradition gör plats för en hållbar och hälsosam matkultur.
Metod
Arla bjöd in ett tjugotal elever från Ullvigymnasiet i Köping, bland annat en grupp från restaurang- och livsmedelsprogrammet. Ungdomarna som var mellan 16 och 19 år fick föreställa sig hur och vad de kommer att äta på restaurang i framtiden. Deras tankar tolkades sedan i ett par framtidsrecept, skapade av två av Sveriges ledande matprofiler: Thomas Sjögren (Årets Kock 2015) och Sara Hultberg (Årets Konditor 2014). Rapporten sammanställdes också med hjälp av befintlig forskning, omvärldsbevakning och analyser av Arla och måltidsforskaren Richard Tellström.
För att se videon och recepten, vänligen besök: www.arla.se/kund
Vill du veta mer om Kockrapporten, vänligen kontakta:
Mikael Lindgren, PR-chef Arla Sverige
Tel. 08 789 52 13, 0768 798 513
E-post: mikael.lindgren@arlafoods.com
För mer information, recept och högupplösta bilder, vänligen kontakta:
Matilda Danielsson, Presskontakt, Prat PR
Tel: 073-646 30 95
E-post: matilda.danielsson@prat.se