Dags att söka till årets upplaga av Kladdkakeracet!

Lästid
2 min
Dags att söka till årets upplaga av Kladdkakeracet!
Publicerad
17 juni 2016
Kontakter:
Presskontakt

Nu är det dags att söka till den elfte upplagan av [Kladdkakeracet](http://www.arla.se/kladdkakeracet), Arlas årliga baktävling där barn mellan 10 och 14 år gör upp om vem som bakar Sveriges godaste kladdkaka. Sista anmälningsdag är den 28 augusti på [arla.se](http://www.arla.se/kladdkakeracet) .

Den 8 oktober 2016 avgörs årets upplaga av Arlas baktävling Kladdkakeracet. I elva år har tävlingen spridit bakglädje bland barn och ungdomar och uppmuntrat till nya spännande kladdkakerecept. Förra året slog tävlingen rekord i antalet anmälningar då över 200 bidrag skickades in till juryn.

För att vara med och tävla skapar man ett eget kladdkakerecept, tar en bild på kakan och anmäler sitt recept på arla.se senast den 28 augusti. En jury bedömer bidragen och väljer ut 20 recept som går vidare till semifinal. Därefter utses 6 finalister som får baka sina kladdkakor inför publik på Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan (6-9 oktober).

- Barn får verkligen utlopp för sin kreativitet i Kladdkakeracet. Varje år slår vi rekord i antal tävlingsbidrag och kladdkakans popularitet bara fortsätter att växa. Det ser vi inte minst på arla.se, där kladdkaka är det överlägset mest populära receptet, säger Gry Andersson Nordström, projektledare för Kladdkakeracet.

Förra årets jubileumstävling höll en hög nivå med tävlingsbidrag som Kladdkaka med pecannötter, marshmallows och salt kolasås, Kanelkladdkaka med äpple och polkagrisgrädde och Chokladkladdkaka med chokladmaräng. Efter en rafflande final stod till sist Zack Aujalay från Enskede som vinnare med sin Kladdkaka med brynt smör och flingsalt.

Hur går tävlingen till?

  • Skapa ett eget kladdkakerecept, där en av ingredienserna ska vara smör
  • Ta gärna en bild på kladdkakan
  • Anmäl receptet senast den 28 augusti på: www.arla.se/kladdkakeracet

Vad vinner man?

  • Alla 20 semifinalister får en kokbok
  • Alla 6 finalister får Magnus Johanssons bok Lyckas med choklad, ett diplom, en pokal samt tävlingskläder
  • Vinnaren av Kladdkakeracet får dessutom en valfri kurs hos Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm

Fem snabba tips – så lyckas du med kladdkakan

1. Rör istället för att vispa
En kladdkaka ska inte vispas utan röras ihop. Undvik luftbubblor i smeten då luft gör kakan fluffig och därmed mindre kladdig.

2. Håll koll på gräddningstiden
Om det står 15-20 minuter i receptet så känn på kakan med en sticka redan efter 15 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig i mitten, men tänk på att kakan stelnar när den svalnar.

3. Välj hellre en stor kakform än en liten
Om det inte står utskrivet i receptet hur stor formen ska vara är det generellt sett bättre att använda en stor form, ca 24-26 cm i diameter.

4. Bröa med variation
Variera gärna det du bröar formen med. Att använda exempelvis kakao, kokos eller finhackade nötter ger en lite annorlunda twist på kakan

5. Bryt av det söta
Servera något till kladdkakan som bryter av det söta, t ex en lättvispad grädde, färska bär eller en fräsch yoghurt.

Tips av Pernilla Lyck från bakbloggen bliminjast.se. För mer inspiration besök: http://www.arla.se/evenemang/arlakadabra/mattips/sa-gor-du-basta-kladdkakan/

För mer information om Arlas tävling Kladdkakeracet, anmälan samt tidigare finalisters recept besök: www.arla.se/kladdkakeracet

För mer information kontakta:

Gry Andersson Nordström, Projektledare Kladdkakeracet på Arla
Tel: 08-789 51 01
E-post: gry.andersson.nordstroem@arlafoods.com

För praktiska frågor, högupplösta bilder etc. kontakta:

Matilda Danielsson, Presskontakt Prat PR
Tel: 073-646 30 95
E-post: matilda.danielsson@prat.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76