​Arla säljer dotterbolaget Rynkeby Foods

Lästid
1 min
Publicerad
05 november 2015
Kontakter:
Presskontakt

Arla har efter månader av strategiska analyser beslutat att sälja dotterbolaget, juice- och saftproducenten Rynkeby Foods A/S, och inleder nu en säljprocess för att hitta rätt köpare som kan fortsätta den strategiska utvecklingen av Rynkeby Foods. Processen förväntas att vara klar i slutet av andra kvartalet 2016.

Rynkeby Foods A/S är Nordens största juice- och saftproducent, med en årlig produktion på mer än 150 miljoner liter till konsumenter i framför allt Danmark och Sverige. Företaget grundades 1934 och har varit helägt av Arla Foods sedan 1998.

Arla har tillbringat de senaste fyra månaderna med att analysera Rynkebys strategiska möjligheter och potential och Arlas ledning och styrelse har kommit fram till att en försäljning av hela dotterbolaget är den bästa strategiska lösningen på sikt för både Arla och Rynkeby.

  • För att fokusera på kärnverksamheten har Arla under de senaste två decennierna sålt dotterbolag, som inte har någon direkt koppling till produktionen av mejeriprodukter. Rynkeby är det sista återstående dotterbolaget i Arla som inte är kopplat till mjölk och Rynkeby kommer enligt vår bedömning vara bättre betjänt av en ny ägare, som kan fortsätta utvecklingen av företaget och verksamheten, säger Povl Krogsgaard, vice koncernchef för Arla Foods.

Säljprocessen förväntas vara avslutad i mitten av 2016

Rynkeby är ett lönsamt dotterbolag för Arla, med potential att växa ännu mer. Arlas högsta prioritet är emellertid att fokusera sina framtida investeringar på kärnverksamheten, som är att producera mejeriprodukter, och letar därför nu efter rätt köpare att ta över Rynkeby Foods.

  • Vi har denna vecka kontaktat potentiella nya ägare och kommer nu att försöka hitta den rätta köparen och det bästa erbjudandet. Vi räknar med att processen ska vara klar i slutet av andra kvartalet nästa år, säger Povl Krogsgaard.

Fakta om Rynkeby:

  • Rynkeby Foods A/S är baserat i Danmark och producerar årligen mer än 150 miljoner liter juice och saft till konsumenter främst i Danmark och Sverige.

  • Omsättning 2014: cirka 1,1 miljarder DKK (150 miljoner euro).

  • 208 medarbetare

  • Huvudkontoret och den största produktionsanläggningen ligger i Ringe i Danmark.

Klicka här för att läsa mer om Rynkeby Foods A/S

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76