Tetra Pak och Arla bjuder in till nya sommarmästerskap

Lästid
3 min
Publicerad
07 juli 2014
Kontakter:
Presskontakt

Nu är det dags att finslipa återvinnarformen och vara med i årets upplaga av SommarMästerskapen i kartongvikning! Tävlingens syfte är att bibehålla svenskarnas intresse för återvinning av dryckeskartonger även under sommarmånaderna.

Samarbeten i värdekedjan blir allt vanligare och öppnar för nya möjligheter att lösa hållbarhetsfrågor på innovativa och mer effektiva sätt. Arla och Tetra Pak är båda djupt engagerade i hållbarhetsfrågor och vill tillsammans hjälpa konsumenter att agera mer miljösmart. Bland annat genom att informera om och uppmuntra till återvinning.

Arla har som ambition med sin miljöstrategi fram till 2020 att allt förpackningsmaterial ska vara återvinningsbart. Utöver samarbeten i värdekedjan, är Återvinnarna en del av Tetra Paks satsning för att göra återvinning av dryckeskartong till en självklarhet för alla.

Under sommarmånaderna minskar vanligtvis återvinningen av dryckeskartonger i Sverige, när vi är bortresta, i fritidshuset eller på resa med husvagnen. Därför anordnar nu Arla och Tetra Pak tillsammans SM i kartongvikning. Genom att uppmuntra deltagarna att ladda upp filmer på Facebook där de snabbt och snyggt viker kartonger, vill de två företagen försöka vända trenden med lägre återvinning, vilket glädjande uppnåddes förra året. Under juli 2013 återvanns 790 ton dryckeskartong, 110 ton mer jämfört med samma period 2012. Hela 103 kreativa bidrag laddades upp och visade på ett stort engagemang för återvinning i alla åldrar.

  • Förra året lyckades SM i kartongvikning bidra till ett trendbrott under sommarmånaderna. I år hoppas vi öka återvinningen under juli och augusti med ytterligare 100 ton och ser fram emot att få se många kreativa och inspirerande bidrag, säger Erik Lindroth, Miljödirektör för Tetra Pak i Norden och Baltikum

  • Vi på Arla jobbar hårt mot målet för återvinningsbart förpackningsmaterial på alla våra marknader. Dessutom att öka andelen förnybart material. Den nyligen introducerade skruvkorken i bioplast är ett jättebra exempel på det. Men i slutänden är det konsumenten som måste återvinna och därför tycker vi att det är bra med inspiration som den här tävlingen, säger Anna-Karin Modin Edman, Hållbarhetsexpert i Arla.

Förra sommaren skapade bröderna Johannes och Kristoffer Dagerbrant, 19 respektive 18 år, med sin kompis Gabriel Paolo från Umeå det vinnande bidraget i SM i kartongvikning. Den drygt åtta minuter långa filmen var en ironisk och skämtsam beskrivning av förberedelser, träning och fokusering inför vikning av en dryckeskartong för återvinning. Det vinnande bidraget kan ses här.

  • Tävlingen inspirerade oss att återvinna. Och det är enkelt. Det är bara att göra, säger Johannes Dagerbrant.

Inför årets upplaga av SM i kartongvikning, delar de med sig av sina bästa tips till återvinnare runt om i landet:

  1. Planera och skissa på en plan i förväg
  2. Använd din fantasi och hitta inspiration från din omgivning
  3. Spara ofta när du redigerar

Tävlingen pågår fram till den 24 augusti och är öppen för alla. Vinnaren utses utifrån de tre kriterierna snabbhet, stil och antal likes. Första pris är ett presentkort på IKEA värt 10 000 kronor. Juryn kommer även dela ut 1 000 kronor i produktcheckar från Arla i andrapris. Tävlingsbidrag och mer info om tävlingen finner du här: www.atervinnarna.nu

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Anna-Karin Modin Edman, Hållbarhetsexpert, Arla Foods
08- 789 59 65
anna-karin.modin-edman@arlafoods.com

Erik Lindroth, miljödirektör, Tetra Pak Nordics
046 - 36 59 96
erik.lindroth@tetrapak.com

OM ARLA
Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs mer än 13 500 mjölkbönder från Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Foods är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.
Mer information om Arla hittar du på www.arla.se

OM TETRA PAK
Tetra Pak är världens ledande företag inom process- och förpackningslösningar för livsmedel. Vi samarbetar med våra kunder och leverantörer för att erbjuda säkra, innovativa och miljöanpassade produkter, som varje dag tillgodoser behovet hos miljontals människor i över 170 länder runtom i världen. Med nästan 22 000 anställda i över 85 länder, tror vi på en långsiktig och hållbar attityd till vår affärsverksamhet och tar vårt ansvar som ledande i vår industri. Vårt motto ”PROTECTS WHAT’S GOOD” uttrycker vår affärsfilosofi att göra livsmedel säkra och tillgängliga, överallt.
Mer information om Tetra Pak hittar du på www.tetrapak.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76