Midsommar är gräddfilens höjdpunkt

Lästid
1 min
Publicerad
17 juni 2014
Kontakter:
Presskontakt

Smör, ost, sill, färskpotatis och gräddfil. Traditionen är orubbad under midsommarveckan. Arlas gräddfil började säljas sommaren 1952 och var den första förädlade moderna mjölkprodukten i företagets sortiment. Nu över 60 år senare säljer Arla 3-4 gånger mer gräddfil under midsommarveckan än en vanlig vecka.

  • Så fort den första färskpotatisen kommer börjar gräddfilsförsäljningen att öka. Under juni säljer vi mer än dubbelt så mycket som en vanlig månad, med midsommar som en självklar boom för gräddfilen, säger Catarina Molin-Österlund, ansvarig för recept och matinspiration på Arla.

Arla lanserade sin gräddfil sommaren 1952. Den marknadsfördes både som mat och dessert och var tänkt att bli en renodlad sommarprodukt – inte minst passade den till midsommarsillen. Gräddfilen var den första förädlade moderna mjölkprodukten i Arlas sortiment och kom till i samband i produktutvecklingen med att kultivera mjölk.

Sedan dess har gräddfil etablerat sig som en året-runt-produkt och Arla säljer cirka 11 000 ton gräddfil över året. Men den absoluta försäljningstoppen är under Midsommar, då det säljs 3-4 gånger mer gräddfil än en vanlig vecka. Totalt i juni säljer Arla drygt 1600 ton gräddfil.

1991 fick gräddfilsförpackningen sitt – i stort sett – nuvarande utseende genom ett linjemönster, skapat av Tom Hedqvist, grafisk formgivare och några år senare professor vid Konstfack. Linjemönstret var i gräddfilens fall vågformat och linjerna på andra Arlaprodukter, som skapades samtidigt, var exempelvis lodräta eller vågräta. Linjerna blev ett effektivt dekorkoncept för Arlas produkter och används fortfarande.

Läs mer om gräddfilens historia här.

Fakta Arlas gräddfil:

  • Arlas gräddfil tillverkas av färsk grädde och har 12 procents fetthalt (den laktosfria sorten har en fetthalt på 10 procent).
  • Konsistensen och den karaktäristiska smaken skapas genom att grädden syras med en syrningskultur.
  • Under midsommarveckan säljs 3-4 gånger mer gräddfil än en vanlig vecka
  • 15 procent av all gräddfil säljs i juni, totalt drygt 1600 ton.
  • Total försäljning över året är 11 000 ton
  • Lanserades sommaren 1952
  • För gräddfilsrecept, se www.arla.se

Ytterligare information:
Claes Henriksson, presschef på Arla, 0708-844290, claes.henriksson@arlafoods.com, www.arla.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76