Beslut om nedläggning av två mejerier i Danmark

Lästid
1 min
Publicerad
18 januari 2012
Kontakter:
Presskontakt

Förra året presenterade Arla en ny plan för tillverkning av hårdost och bedömningen var då att mejerierna i Klovborg och Hjørring på Jylland i Danmark skulle behöva stängas. På tisdagen fattade Arlas styrelse beslut om nedläggningarna och om att flytta tillverkningen från de två mejerierna till mejeriet i Taulov, som byggs ut.

I april förra året beslutade Arla att samla produktionen av hårdost på färre platser. Samtidigt fattades ett inriktningsbeslut om att stänga mejeriet i Falkenberg år 2013 och att flytta produktionen där till Götene och danska Norra Vium. Vid samma tidpunkt fick medarbetarna på mejerierna i Klovborg och Hjørring beskedet att Arla bedömde det som nödvändigt att flytta produktion från dessa mejerier till Taulov Mejeri.

Sedan dess har vidare analyser bekräftat att Arla skulle bli mer konkurrenskraftigt gentemot internationella konkurrenter genom att koncentrera den danska produktionen av hårdost till mejeriet i Taulov och på tisdagen togs ett styrelsebeslut om att stänga mejerierna i Klovborg och Hjørring.

– Det är naturligtvis mycket tråkigt för de medarbetare som kommer att förlora jobbet, men våra internationella konkurrenter kan producera samma typ av hårdost mer effektivt än vi kan i dag. Omkring 25 procent av vår mjölk används till osttillverkning, så det är ett viktigt affärsområde som vi måste utveckla och vara konkurrenskraftiga inom, säger Senior Vice President Dan Kolding, som ansvarar för all produktion av hårdost inom Arla.

Utbyggnaden av Taulov Mejeri väntas skapa 43 nya arbetstillfällen, medan 37 jobb i Klovborg och 106 i Hjørring försvinner. Sista produktionsdagen i Klovborg blir den 31 mars i år medan Hjørring väntas fortsätta produktionen fram till mitten av 2013.

Bakgrund:
Arla är ett bondeägt mejeriföretag och styrelsen består av danska, svenska och tyska mjölkbönder. Förra året godkände styrelsen en strukturplan som bland annat omfattar en investering på nästan 500 miljoner danska kronor i en utbyggnad av mejeriet i Taulov i Danmark samt nedläggning av mejeriet i Falkenberg år 2013 (produktionen i Falkenberg flyttas till Götene och Norra Vium). Strukturplanen innebar också att ytterligare analys skulle göras för att undersöka effekterna av att flytta produktionen i Klovborg och Hjørring till Taulov.

Ytterligare information:
Claes Henriksson, presschef, Sverige
Telefon: 070-88 44 290, claes.henriksson@arlafoods.com
www.arla.se, www.facebook.com/arlasverige, twitter: @arlasverige

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76