Barista Fair Trade Coffee till final i Arla Guldko 2012, Bästa Miljöarbete

Lästid
2 min
Publicerad
31 januari 2012

På Barista Fair Trade Coffee kan gästen först njuta av lyxigt ekologiskt Fairtrade-kaffe och sedan ta med sig en gratis påse kaffesump som fungerar utmärkt som växtnäring. Gäster som köper en fika med sitt stammiskort bidrar dessutom till skolmåltider för barn i Etiopien. Idag är man uppe i över 800 måltider per dag. Barista utvecklar ständigt sitt hållbarhetsarbete och det har nu gett dem en finalplats i Arla Guldko 2011, i kategorin Bästa Miljöarbete.

  • Känns härligt att ha gått till final igen i Guldkon. Vi fick ju blodad tand förra året och att tävla sporrar oss. Att vara med i Guldkon gör ju också att vi uppmärksammas mer, säger Björn Almér, VD för Barista Fair Trade Coffee.

Barista Fair Trade Coffee finns över hela Sverige, från Umeå i norr till Malmö i söder. På menyn finns självklart en mängd kaffesorter och också sallader, pasta, pannkakor och bakverk. Under det senaste året har man vässat sitt hållbarhetsarbete ytterligare. Idag är 42 produkter Fairtrade-certifierade och över 70 procent av såld volym är ekologisk. Målet är 100 procent. All plast som sugrör, salladsskålar med mera har bytts ut mot komposterbart material, tillverkat av majsstärkelse.

Till och med Baristas kort för stamgäster, Stammiskortet, är numer komposterbart, tillverkat av odlat björkträ och majs. Genom Stammiskortet bidrar gästerna till skolmåltider för barn i Etiopien. För varje fika gästen köper med sitt stammiskort skänker Barista en måltid till ett barn på en skola i Muka Dehra i Etiopien. Det sker i samarbeta med FN och idag är man uppe i över 800 måltider varje dag, cirka 400 000 skolmåltider på två år.

  • Allt vi gör ska vi ha reflekterat över, så att det görs på ett schysst sätt. Det gäller allt från LED-lampor och vindkraft, till Svanenmärkt färg på väggarna. Eller att all kaffesump, 18 ton om året, läggs tillbaka i originalpåsen och återanvänds som gratis växtnäring för kunderna. Mindre sopor för oss och inget behov av att köpa konstgjord näring för kunden, berättar Björn.

Lika viktigt som hållbarhetsarbetet är, lika viktigt är att hålla mycket hög kvalitet. Därför har Barista tävlat och tagit medaljer i Espresso-SM, har 100 procent arabicabönor, använder LaMarzocco espressomaskiner och håller kaffekurser för allmänheten.

  • Men vi är inte dyrare än våra konkurrenter. Vår filosofi är att ju fler som fikar hos oss, desto större påverkan gör vi. Det går faktiskt att påverka världen med bara en fika, säger Björn.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Miljöarbete är S:t Hansgården i Lund och Kostenheten Södertälje kommun. Övriga tävlingskategorier i Arla Guldko är Bästa Matglädjeskola, Bästa Seniorservering, Bästa Snabbmål samt Bästa Matglädjebutik. Vinnarna i Arla Guldko 2012 koras vid den stora finalen den 11 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel. 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com
Björn Almér, VD, Barista Fair Trade Coffee, tel. 0708-375707, bjorn@barista.cc, www.baristafairtrade.com

För mer information om samtliga finalister se relaterad information.