Välkommen till Arlagårdarnas betessläpp

Lästid
1 min
Publicerad
20 april 2011
Kontakter:
Presskontakt

Nu börjar gräset bli grönt igen och det betyder att det är dags för året betessläpp. För varje år växer intresset för att besöka Arlas mjölkgårdar och vara med när de ystra korna galopperar ut i sommarhagen. Förra året besöktes 39 gårdar av cirka 78 000 personer. I år räknar man med närmare 90 000 besökare på 43 gårdar.

Första betessläpet, eller kosläppet som många säger, är den 30 april, men redan nu har flera av gårdarna fått så många anmälningar att de inte kan ta emot fler besökare. Björksättra gård söder om Stockholm är med i Arlagårdarnas publika betessläpp för första gången och är en av gårdarna som tidigt blev fullbokad. Det stora intresset tror Lasse Gilberg, som driver gården tillsammans med Sara Danvind, beror på att vi idag lever så åtskilda från landsbygden.

  • Många har därför en längtan att komma ut i naturen och nära djuren. Betessläppen gör det enkelt för många familjer att kunna göra det. Vi är en KRAV-gård och vi tvekade länge att vara med och bjuda in allmänheten. Vi vill nämligen inte ha en enda onödig bil på vår gård. Men eftersom intresset är så stort och de andra närliggande gårdarna inte klarar av hur många besökare som helst, bestämde vi oss för att vara med. Fast de som vill besöka oss får ta bussen, säger Lasse Gillberg.

De flesta av gårdarna har också andra aktiviteter. Det bjuds på mjölk och bullar, mjölkhävartävling, ansiktsmålning och tipspromenader med frågor om mjölkkor,.

Kor som betar på ängar och hagar hjälper till att hålla våra landskap öppna och levande. Betet bidrar till trivseln för växter, insekter och fåglar och gör att den biologiska mångfalden bevaras. Sommarbetet sker framför allt på åkrar där bonden sått gräs eller klöver, på strandängar och hagmarker där korna får äta, vila, leka och springa. För att få tillgång till mycket mat och inte trampa sönder marken, flyttas korna runt mellan olika hagar.

Här är samtliga Arlagårdar som bjuder in till betessläpp. På www.arla.se finns mer information och vägbeskrivning till gårdarna samt anmälningsformulär till de gårdar som fortfarande har besöksplatser kvar.

För mer information:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84 eller 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76