Barista Fair Trade Coffee till final i Arla Guldko® 2011 Bästa Miljöarbete

Lästid
3 min
Publicerad
11 februari 2011
Kontakter:
Presskontakt

Cappuccino ger mat till skolbarn i Afrika:Muggar av majs, kaffesump blir växtnäring och stamgäster bidrar till skolmåltider i Etiopien. På Barista Fair Trade Coffee kan gästen njuta av lyxigt kaffe och samtidigt bidra till en bättre värld. Nu har kaffekedjan gått till final i Arla Guldko 2011, i kategorin [Bästa Miljöarbete](http://www.arla.se/Default____32148.aspx).

– Riktigt kul! Vår idé är att erbjuda supergott kaffe, bakverk och mat och samtidigt göra gott i världen. Att bli finalist i Arla Guldko är ett erkännande för vårt jobb, säger Caroline Josefsson, marknadsansvarig på Barista Fair Trade Coffee och jobbar på huvudkontoret i Malmö.

Barista Fair Trade Coffee’s idé är ”Godare Kaffe, godare värld, en kopp i taget”, och idén har spritt sig. Nu finns man från Malmö i söder till Umeå i norr. Affärsidén utgår från kaffe: Det ska vara professionellt tillagat – utbildade baristor finns på alla platser, ekologiskt och Fairtrade-certifierat. Till detta finns bland annat te, choklad, pasta, sallader, smörgåsar av eget surdegsbröd, pannkakor och bakverk. Även det ekologiskt, Fairtrade eller närodlat i största möjliga mån.

Man ser över alla delar när det gäller miljön: Förnyelsebar el, alla glödlampor byts till LED, källsortering, plastmuggar är utbytt till muggar av majs, servetterna är gjorda av 100 procent returfiber. Det goda kaffet ger 18 ton kaffesump varje år, men den slängs inte utan skänks till kunder som växtnäring, något som blivit mycket populärt.

Stamgäster kan skaffa Baristas stammiskort, i miljövänlig PET så klart, och kan då varje gång de drar sitt kort i kassan, hjälpa Barista att skänka en skolmåltid till ett barn i Etiopien. Etiopien är en av världens största kaffeproducenter och Etiopiskt kaffe anses vara bland det främsta i världen och är huvudkällan till Baristas blandningar. På kvittot står det hur många måltider man har bidragit till. Barista skänker idag över 500 måltider dagligen.

– Miljöarbetet kostar, så klart, men vi tycker att det är självklart att arbeta på ett hållbart sätt, det bör vara självklart för alla. Vi vet också att konsumenternas intresse för etik och socialt ansvarstagande ökar. Och så smakar ju det vi erbjuder väldigt gott, i dubbel bemärkelse, säger Caroline Josefsson.

Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar och gör extra insatser inom butik och restaurang & storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Tävlingen har fem kategorier: Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Seniorservering, Bästa Snabbmål och Bästa Matglädjebutik. Varje kategori har en jury som i arbetet med att utse vinnarna bedömer nytänkande, kvalitetshöjande insatser av olika slag, personalengagemang och kundorienterat perspektiv. Tre finalister väljs ut i varje kategori och vinnarna koras vid den stora finalen på Grand Hôtel i Stockholm den 7 april 2011. Vinnarna i de fem kategorierna får statyetten Guldkon, stipendium och diplom. Övriga deltagare i finalen får diplom och utbildningsbidrag.

Mer information om Arla Guldko www.arla.se/guldko

Högupplösta bilder och information om samtliga finalister finns här.

Nedan är en lista över samtliga finalister.

Bästa Miljöarbete
Max Hamburgerrestauranger, Barista Fair Trade Coffee och Guldhedsskolans kök i Göteborg.

Bästa Matglädjeskola
Runstensskolan i Haninge, Svenstaviks skola i Svenstavik samt Vik/Grantomta skola på Värmdö.

Bästa Seniorservering
Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux i Bromma, Stiftelsen Borgerskapets Enkehus & Gubbhus i Stockholm samt Stora Sköndal restaurang Magnolia i Sköndal.

Bästa Snabbmål
Serrano i Stockholm, Rosalis Deli Drive i Örebro och Ica To Go i Stockholm.

Bästa Matglädjebutik
Urban Deli i Stockholm, ICA Kvantum Kungsbacka i Kungsbacka och ICA Stop i Täby.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84, 08-789 58 84,inger.soderlund@arlafoods.com
Björn Almér, VD Barista Fair Trade Coffee, 070-837 57 07, bjorn@barista.cc,www.barstafairtrade.com

Arla Foods är världens åttonde största mejeriföretag och världens största leverantör av ekologiska mejeriprodukter. Den samlade mjölkinvägningen är på cirka 8,6 miljarder kilo och omsättningen cirka 70 miljarder svenska kronor. Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 svenska och danska mjölkbönder. Arla Foods har produktion i 13 länder och försäljningskontor i ytterligare 20 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76