Arla minskar energiförbrukningen i Vimmerby tillsammans med samarbetspartnern Dalkia

Lästid
1 min
Publicerad
21 januari 2011
Kontakter:
Presskontakt

Minskad energiförbrukning och på sikt en koldioxidneutral anläggning. Det är målet med det avtal som Arla Foods i Vimmerby har tecknat tillsammans med energitjänstföretaget Dalkia.

Arla har tillsammans med Dalkia undertecknat ett avtal om leverans av energi, drift och underhåll vid mjölkpulveranläggningen i Vimmerby. I överenskommelsen ingår även att Dalkia tillsammans med Arla ska utveckla och optimera anläggningens energiförsörjning för att minska påverkan på miljön samt minska kostnaderna. Avtalet träder i kraft den 1 mars 2011.

De medarbetare hos Arla Vimmerby, som i dag ansvarar för delar av uppgifterna, kommer att få fortsatt anställning hos Dalkia.

– Mjölk är vår kärnverksamhet och nu kan vi fokusera på det vi är bäst på. Dalkia är bäst på energifrågor och har de rätta resurserna för det, säger Claus Hansen som är mejerichef för Arla Foods i Vimmerby.

Avtalet innebär att Dalkia ska leverera energi i form av ånga och värme samt ha ansvar för drift och underhåll av den utrustning som krävs för att producera kyla, el och tryckluft till anläggningen. Målet är att på fem år minska energiförbrukningen i Vimmerbyanläggningen med 20 procent.

– Vi är stolta över att Arla Foods väljer Dalkia för att nå sina mål, säger Henrik Håkansson, Managing Director på Dalkia Energy and Industrial Services.

Dalkia arbetar även för för Arla i Storbritannien.

Ytterligare information

Claus Hansen, mejerichef Arla Foods Vimmerby

Telefon: +46 768 72 52 30

Henrik Håkansson, Managing Director, Dalkia Energy and Industrial Services

Telefon: +46 8 550 500 60

Dalkia är en av Europas ledande leverantörer av energi- och tekniktjänster till företag och myndigheter. Det är ett dotterbolag till Veolia Environnement och Electricité de France (EDF) och har sedan företaget grundades fokuserat på energi- och miljöoptimering. Dalkia har nästan 53 000 anställda i 42 länder och en omsättning på 8,2 miljarder euro för år 2009. Dalkias nordiska verksamhet bedrivs av Dalkia AB med dotterbolag, som har 1 200 anställda och en total omsättning på nära 2 miljarder kronor.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76