Skaparen av Nationaldagstårtan på proffskurs

Lästid
2 min
Publicerad
02 november 2010
Kontakter:
Presskontakt

I lördags mottog skaparen av Nationaldagstårtan, hemmabagaren Maria Oskarsson sitt pris – en heldag med mästerkonditor Conrad Tyrsén, Årets Konditor 2009. Tävlingen Nationaldagstårtan arrangerades av Arla under våren 2010 för att Sverige ska få en alldeles egen och återkommande tårta att samlas kring på Sveriges nationaldag den 6 juni.

I juni 2010 stod Maria Oskarsson från Alingsås som vinnare av tävlingen Nationaldagstårtan efter att ha valts fram bland ett hundratal bidrag och tusentals röster. Maria Oskarssons bidrag, Sverigerullen, fick flest röster av svenska folket och stod som vinnare av tävlingen Nationaldagstårtan. Första pris var förutom äran en heldag med Conrad Tyrsén, och i lördags var det dags! Maria spenderade dagen i kocklandslagets träningskök med Conrad i Stockholm, där de tillsammans bland annat tränade sig i att göra avancerade proffsdekorationer till bakverk.

– ­Jag lärde mig jättemycket! Det var mycket inspirerande att få baka med Conrad och roligt att få kunna ställa alla frågor man ville – och att inte behöva stressa, säger Maria Oskarsson, skapare av Nationaldagstårtan.

– Jag lärde mig faktiskt också en hel del! För mig är det roligt att se att tävlingar, som exempelvis Nationaldagstårtan, ökar svenskarnas intresse för desserter och tårtor, sa Conrad Tyrsén.

För att prata med vinnaren om hur dagen var:

Maria Oskarsson från Alingsås nås på telefonnummer 070 – 211 81 09

Bakgrunden till tävlingen är att Sverige har flera dagar och högtider under året som är kopplade till speciella mattraditioner. Det kan handla om gamla anor som semlor på fettisdagen till nyare inslag som kanelbullens dag. Men till Sveriges nationaldag, som blev helgdag under 2005, har det fram tills nu inte funnits någon särskild mattradition att samlas kring även om försök har gjorts med olika officiella nationaldagsbakelser. Med tävlingen Nationaldagstårtan hoppas Arla införa en ny tradition.

Conrad Tyrsén: 073 503 69 31

Ta del av alla recept och ytterligare information på: www.arla.se/nationaldagstartan (http://www.arla.se/nationaldagstartan)

För mer information om tävlingen, och bildmaterial, kontakta

Inger Söderlund, pr-chef Arla Foods

Tel: 08-789 58 84, 070-689 58 84

E-post: inger.soderlund@arlafoods.com (inger.soderlund@arlafoods.com)

Om Nationaldagstårtan

Tävlingen Nationaldagstårtan utlystes av Arla under våren 2010 där alla med bakning som hobby har fått delta genom att ta fram sina bästa tårtrecept. Syftet har varit att på sikt etablera tårtkalas som en tradition att samlas kring på Sveriges nationaldag och att det vinnande bidraget ska bli den tårta som vi bakar till nationaldagen. Det enda kravet i tävlingen har varit att tårtan innehåller vispgrädde. En jury med bland andra Conrad Tyrsén, Årets Konditor 2009, provbakade och bedömde de inkomna bidragen och valde ut nio tårtor som gick till final. Efter detta fick svenska folket rösta på sin sina favoriter. Maria Oskarsson från Alingsås röstades fram som vinnare med bidraget Sverigerullen och har därmed äran att stå som upphovskvinna till Nationaldagstårtan och vann en heldags bakkurs med Conrad Tyrsén tillsammans med efterföljande middag på Restaurang Lux.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76