Och vinnaren är…      Maria Oskarsson från Alingsås har skapat Sveriges Nationaldagstårta

Lästid
3 min
Publicerad
28 maj 2010
Kontakter:
Presskontakt

Maria Oskarssons bidrag, Sverigerullen, fick flest röster av svenska folket och står efter en jämn kamp som vinnare av tävlingen Nationaldagstårtan som arrangerats av Arla under våren. Tävlingen utlystes för att Sverige ska få en alldeles egen och återkommande tårta att samlas kring på Nationaldagen – och nu finns Sverigerullen, svenskarnas egen Nationaldagstårta. Den 6 juni serveras Sverigerullen på Skansen Terrassen under Nationaldagsfirandet.

Efter att svenska folket sagt sitt står Maria Oskarsson från Alingsås som skapare av Nationaldagstårtan och som vinnare av en heldag med Årets Konditor 2009, Conrad Tyrsén, på Lux Dessert & Choklad där hon ska få finslipa sina kunskaper. Marias bidrag har formen av en klassisk rulltårta och innehåller bland annat hela jordgubbar och grädde och är insvept i vit marsipan, något som uppenbarligen föll svenska folket i smaken.

– Det känns jätteroligt! Just nu är det svårt att ta in att mitt bidrag var det populäraste av alla! Jag tror att min tårta vann eftersom den har många smaker som vi förknippar med Sverige, och såklart för att den är väldigt god, säger Maria Oskarsson.

Vinnaren utsågs i direktsändning i programmet Förkväll i TV4 fredagen den 28 maj. Med i programmet var även Helena Donar, marknadsdirektör på Arla.

– Nationaldagstårtan har fått ett otroligt genomslag. Bidrag har skickats in från hela landet och tusentals personer har varit inne och röstat. Den 6 juni serveras Sverigerullen på Skansen Terrassen och nu hoppas vi att så många som möjligt passar på att baka Sveriges egen tårta lagom till Nationaldagen och på detta sätt bidrar till att en ny mattradition skapas, säger Helena Donar.

Bakgrunden till tävlingen är att Sverige har flera dagar och högtider under året som är kopplade till speciella mattraditioner. Det kan handla om gamla anor som semlor på fettisdagen till nyare inslag som kanelbullens dag. Men till Sveriges nationaldag, som blev helgdag under 2005, har det fram tills nu inte funnits någon särskild mattradition att samlas kring även om försök har gjorts med olika officiella nationaldagsbakelser. Med tävlingen Nationaldagstårtan hoppas Arla införa en ny tradition.

På andra plats placerade sig Ellinor Øiseth från Kungälv med ”Ellinors sommartårta”och på tredje plats Kristin Robertsson från Göteborg med ”Rabarber & Jordgubbsmoussetårta”.

För mer information kontakta Inger Söderlund, pr-chef Arla Foods
Tel: 08-789 58 84, 070-689 58 84, e-post: inger.soderlund@arlafoods.com (inger.soderlund@arlafoods.com)

Vinnaren Maria Oskarsson från Alingsås nås på telefonnummer 070 – 211 81 09

Ellinor Øiseth 0705-74 14 40
Kristin Robertsson 0733-506 49 30

Recept på vinnartårtan finns i bifogad PDF.

För vinnarbild: ftp://foodstudio:bonden40@ftp.foodstudio.se/Arla/vinnare_nationaldagstarta.tif (ftp://foodstudio:bonden40@ftp.foodstudio.se/Arla/vinnare_nationaldagstarta.tif)
Från och med måndag 31 maj finns bilder på: http://www.mediawizard.arlafoods.com/ (http://www.mediawizard.arlafoods.com/)

Ta del av alla recept och ytterligare information på: www.arla.se/nationaldagstartan (http://www.arla.se/nationaldagstartan)

Om Nationaldagstårtan
Tävlingen Nationaldagstårtan har utlysts av Arla under våren 2010 där alla med bakning som hobby har fått delta genom att ta fram sina bästa tårtrecept. Syftet har varit att på sikt etablera tårtkalas som en tradition att samlas kring på Sveriges nationaldag och att det vinnande bidraget ska bli den tårta som vi bakar till nationaldagen. Det enda kravet i tävlingen har varit att tårtan innehåller vispgrädde. En jury med bland andra Conrad Tyrsén, Årets Konditor 2009, provbakade och bedömde de inkomna bidragen och valde ut nio tårtor som gick till final. Efter detta fick svenska folket rösta på sin sina favoriter. Maria Oskarsson från Alingsås röstades fram som vinnare med bidraget Sverigerullen och har därmed äran att stå som upphovskvinna till Nationaldagstårtan och vinner en heldags bakkurs med Conrad Tyrsén på Lux Dessert & Choklad tillsammans med efterföljande middag på Restaurang Lux. Övriga finalister mottar en praktisk samling baktillbehör.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76