Nu ska Nationaldagstårtan bakas och röstas fram av svenska folket

Lästid
2 min
Publicerad
08 mars 2010
Kontakter:
Presskontakt

Den 6 juni firar vi Sveriges nationaldag och visst förtjänar vårt avlånga land att firas med en alldeles egen tårta, framtagen och framröstad av svenska folket. Arla utlyser därför tävlingen Nationaldagstårtan där Sveriges alla hemmabagare och tårtentusiaster kan delta med sina allra bästa tårtrecept. Sex bidrag går till final och sedan är det svenska folkets röst som bestämmer vinnaren. En lycklig tårtmakare får, förutom en heldagskurs med Årets Konditor 2009 Conrad Tyrsén, äran att stå som upphovsman/kvinna till den tårta som kan bli Nationaldagstårta varje år.

Sverige har flera dagar och högtider om året som är kopplade till speciella mattraditioner. Det kan handla om gamla anor som semlor på fettisdagen till nyare inslag som Kanelbullens dag. Men till Sveriges nationaldag, som blev helgdag under 2005, har det fram tills nu inte funnits någon särskild mattradition att samlas kring även om försök har gjorts med olika officiella nationaldagsbakelser. Med tävlingen Nationaldagstårtan vill Arla ändra på det.

– Sverige är värt en alldeles egen tårta och därför utlyser vi tävlingen som är öppen för alla som har bakning som hobby. Vår förhoppning är att det vinnande tårtbidraget kommer att bli etablerad som Nationaldagstårtan, och att tårtkalas blir ett naturligt sätt att samlas kring Sveriges nationaldag. Det pågår just nu en tydlig bakningstrend i våra hemmakök och vi hoppas därför på mängder av bidrag, säger Hanna Skunke, Arla.

Tävlingen pågår 3-28 mars
Tävlingen har en egen sajt på www.arla.se/nationaldagstartan där alla tårtentusiaster kan ladda upp sina egenhändigt påhittade tårtrecept med bild och namn på sin skapelse. Det går även bra att posta receptbidragen, och tävlingen är öppen fram till den 28 mars i år. Det enda kravet är att tårtan innehåller vispgrädde, i övrigt är det helt upp till de tävlandes inspiration och fantasi.

En jury väljer ut sex finalister från bidragen och dessa presenteras i början av maj i år. Därefter kan alla – inte bara de som lämnat in sina bidrag - gå in och rösta på sin favorittårta. Den 26 maj presenteras det vinnande bidraget till Nationaldagstårtan. Förstapriset, förutom äran att stå som skapare av tårtan, är en heldags dessertkurs på Lux Dessert och Choklad hos Årets Konditor 2009 och tillika Nationaldagstårtans juryordförande - Conrad Tyrsén. Han kommer också kontinuerligt att ge råd och tips på tävlingssajten hur man lyckas med sin tårta.

– Det viktigaste för mig är att smakerna harmoniserar och att man är lite påhittig. Att tårtan måste innehålla grädde betyder ju absolut inte att det vinnande bidraget är en ”klassisk” gräddtårta, så låt kreativiteten flöda, säger Conrad Tyrsén.

Tävlingen är öppen för alla med bakning som hobby.

För mer information kontakta Inger Söderlund, pr-chef Arla Foods
Tel: 08-789 58 84, 070-689 58 84 E-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76