Maria Oskarsson från Alingsås har skapat Sveriges Nationaldagstårta

Lästid
3 min
Publicerad
28 maj 2010
Kontakter:
Presskontakt

Maria Oskarssons bidrag, Sverigerullen, fick flest röster av svenska folket och står efter en jämn kamp som vinnare av tävlingen Nationaldagstårtan som arrangerats av Arla under våren. Tävlingen utlystes för att Sverige ska få en alldeles egen och återkommande tårta att samlas kring på Nationaldagen – och nu finns Sverigerullen, svenskarnas egen Nationaldagstårta. Den 6 juni serveras Sverigerullen på Skansen Terrassen under Nationaldagsfirandet.

Efter att svenska folket sagt sitt står Maria Oskarsson från Alingsås som skapare av Nationaldagstårtan och som vinnare av en heldag med Årets Konditor 2009, Conrad Tyrsén, på Lux Dessert & Choklad där hon ska få finslipa sina kunskaper. Marias bidrag har formen av en klassisk rulltårta och innehåller bland annat hela jordgubbar och grädde och är insvept i vit marsipan, något som uppenbarligen föll svenska folket i smaken.

– Det känns jätteroligt! Just nu är det svårt att ta in att mitt bidrag var det populäraste av alla! Jag tror att min tårta vann eftersom den har många smaker som vi förknippar med Sverige, och såklart för att den är väldigt god, säger Maria Oskarsson.

Vinnaren utsågs i direktsändning i programmet Förkväll i TV4 fredagen den 28 maj. Med i programmet var även Helena Donar, marknadsdirektör på Arla.

– Nationaldagstårtan har fått ett otroligt genomslag. Bidrag har skickats in från hela landet och tusentals personer har varit inne och röstat. Den 6 juni serveras Sverigerullen på Skansen Terrassen och nu hoppas vi att så många som möjligt passar på att baka Sveriges egen tårta lagom till Nationaldagen och på detta sätt bidrar till att en ny mattradition skapas, säger Helena Donar.

Bakgrunden till tävlingen är att Sverige har flera dagar och högtider under året som är kopplade till speciella mattraditioner. Det kan handla om gamla anor som semlor på fettisdagen till nyare inslag som kanelbullens dag. Men till Sveriges nationaldag, som blev helgdag under 2005, har det fram tills nu inte funnits någon särskild mattradition att samlas kring även om försök har gjorts med olika officiella nationaldagsbakelser. Med tävlingen Nationaldagstårtan hoppas Arla införa en ny tradition.

På andra plats placerade sig Ellinor Øiseth från Kungälv med ”Ellinors sommartårta”och på tredje plats Kristin Robertsson från Göteborg med ”Rabarber & Jordgubbsmoussetårta”.

För mer information kontakta Inger Söderlund, pr-chef Arla Foods

Tel: 08-789 58 84, 070-689 58 84, e-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Vinnaren är Maria Oskarsson från Alingsås
Ellinor Øiseth 0705-74 14 40
Kristin Robertsson 0733-506 49 30

För vinnarbild: ftp://foodstudio:bonden40@ftp.foodstudio.se/Arla/vinnare_nationaldagstarta.tif

Från och med måndag 31 maj finns bilder på: http://www.mediawizard.arlafoods.com/

Ta del av alla recept och ytterligare information på: www.arla.se/nationaldagstartan

Om Nationaldagstårtan
Tävlingen Nationaldagstårtan har utlysts av Arla under våren 2010 där alla med bakning som hobby har fått delta genom att ta fram sina bästa tårtrecept. Syftet har varit att på sikt etablera tårtkalas som en tradition att samlas kring på Sveriges nationaldag och att det vinnande bidraget ska bli den tårta som vi bakar till nationaldagen. Det enda kravet i tävlingen har varit att tårtan innehåller vispgrädde. En jury med bland andra Conrad Tyrsén, Årets Konditor 2009, provbakade och bedömde de inkomna bidragen och valde ut nio tårtor som gick till final. Efter detta fick svenska folket rösta på sin sina favoriter. Maria Oskarsson från Alingsås röstades fram som vinnare med bidraget Sverigerullen och har därmed äran att stå som upphovskvinna till Nationaldagstårtan och vinner en heldags bakkurs med Conrad Tyrsén på Lux Dessert & Choklad tillsammans med efterföljande middag på Restaurang Lux. Övriga finalister mottar en praktisk samling baktillbehör.

Recept på Sverigerullen

Ingredienser
Rulltårta:
3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Fyllning:

250 g färska jordgubbar
1 ½ msk strösocker
3 dl Arla Ko® vispgrädde

Garnering:
2 dl Arla Ko® vispgrädde
400 g marsipan
blå och gul hushållsfärg
50-75 g mörk choklad
150 g färska jordgubbar

Gör så här
Rulltårta:
Sätt ugnen på 250°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör nerdet i smeten tillsammans med vattnet. Bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på. Låt kakan kallna under en långpanna.

Fyllning:
Ansa och skär jordgubbarna i skivor eller bitar och blanda dem med sockret. Vispa grädden till ett fast skum och blanda med jordgubbarna.
Bred blandningen över kakan och rulla ihop.

Garnering:
Vispa grädden och bred över tårtan. Kavla ut 300 g marsipan och täck tårtan. Jämna till kanterna med en kniv. Färga resten av marsipanen. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Dela jordgubbarna i kvartar och doppa dem i chokladen. Garnera tårtan med jordgubbarna och band av marsipan.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76