Klart med placering av Arlas nya klimatneutrala supermejeri

Lästid
1 min
Publicerad
10 september 2010
Kontakter:
Presskontakt

Arla Foods har tidigare meddelat att GBP 150 miljoner ska investeras i att bygga världens första mejeri med kapacitet för en miljard liter dryckesmjölk. Idag bekräftar Arla Foods UK att en yta om 35 hektar (350 000 kvm) har säkrats vid Aston Clinton, Aylesbury, nordväst om London. Där ska det nya och helt klimatneutrala mejeriet byggas.

Under den process då rätt mark har sökts har Aylesbury framstått som det bästa alternativet, eftersom det erbjuder bäst logistik för kunna ge service till Arlas kunder. Hänsyn har tagits till både inhämtning av mjölk från gårdarna och transport av den färdiga produkten till detaljhandeln. Platsen erbjuder också den bästa tillgängligheten till ett område med en stor befolkningsmängd.

Redan från start i november 2009 har det varit Arlas avsikt att bygga det miljömässigt mest avancerade mejeriet i världen. Idag bekräftar Arla sin avsikt att etablera mejeriet som en helt klimatneutral anläggning. Under hela projekteringsstadiet har den potentiella miljöeffekten från varje del av mejeriet undersökts. Mejeriet kommer att byggas med hjälp av ledande konstruktions- och processteknologier, och modern kunskap om förnyelsebar energi kommer att användas.

– Jag är väldigt nöjd över att Arla ännu en gång tar täten i att slå fast framtidens standard för mejerinäringen. Genom att vara klimatneutralt kommer det nya mejeriet att vara i en klass för sig själv, och därmed visar vi vårt miljöansvar och vår ambition att bli Storbritanniens främsta mejeriföretag, säger Peter Lauritzen, VD för Arla Foods UK.

– Vi arbetar redan tillsammans med lokala myndigheter för att komma överens om gränserna för ansökan om byggnadslov och vi håller på att slutföra konstruktionsspecifikationer. Nästa steg är att utse entreprenörer som ska arbeta med oss i projektet, säger Jakob Nielsen, Arlas projektledare för det nya mejeriet.

Den nya anläggningen kommer att vara i drift under 2012. Omkring 500 arbetstillfällen inom produktion, distribution och administration förväntas skapas genom anläggningen.

För mer information, vänligen kontakta:

Tobias Wåhlén, presschef

Tel: +46 (0)8 789 51 41

Mobil: +46 (0)708 99 51 41

Mail: tobias.wahlen@arlafoods.com

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76