Laktosfri KESO® cottage cheese från Arla

Lästid
2 min
Publicerad
03 november 2008
Kontakter:
Presskontakt

Gratänger, fyllda grönsaker och röror med KESO® cottage cheese - nu även för de som inte tål laktos. KESO® har ständigt utvecklats under de 50 år varumärket funnits på den svenska marknaden. Från och med vecka 45 finns den även i en helt laktosfri variant som i övrigt har samma konsistens och smak som den vanliga KESO® cottage cheese naturell.
Efterfrågan på laktosfria produkter ökar och därför har Arla under hösten lanserat flera nya laktosfria mejerialternativ. Nu kommer KESO® cottage cheese laktosfri som kan användas precis som originalet naturell, till exempel i röror, i sallad, som pålägg, till bakning eller bara ätas som den är. Smak, konsistens och näringsinnehåll är också desamma.
KESO® cottage cheese har konstant ökat i försäljning. Sedan år 2000 har volymen ökat med 50 procent. Jämför man volymer längre tillbaks i tiden, blir ökningen ännu tydligare: Under helåret 1973 tillverkades 1000 ton. Idag tillverkas samma kvantitet under en enda månad. Idag äter vi nästan 1 kg cottage cheese per person och år. Försäljningen av KESO® cottage cheese är som högst efter nyår och efter sommarsemestern.
KESO® cottage cheese laktosfri i förpackning om 250 g finns i butik från vecka 45.Cirkapris 14 kr. Den nya produkten liksom det övriga sortimentet tillverkas i Skövde.
Cottage cheese är en mycket populär ingrediens i matlagning. En sökning på "Keso recept" på Google ger över 70 000 träffar.Bifogat finns fyranya, helt laktosfria, recept med KESO® cottage cheese laktosfri.Fakta Arlas laktosfria mjölkprodukterMjölk innehåller naturligt fem procent laktos. I Arlas laktosfria mjölkprodukter har två procent tagits bort och resterande tre procent brutits ner med hjälp av ett enzym, laktas. Det gör att produkten är helt fri från laktos. I Arlas laktosfria sortiment ingår KESO cottage cheese laktosfri, laktosfri lättmjölk dryck och mellanmjölk dryck, laktosfri grädde och mellangrädde samt fruktyoghurt i två smaker.Fakta laktosintoleransLaktosintolerans innebär att tunntarmens slemhinna inte kan bryta ner mjölksocker (laktos). Det beror på för låg halt av enzymet laktas i tarmslemhinnans yta. Detta får till följd att det ospjälkade mjölksockret förs vidare till tjocktarmen där en jäsningsprocess startar. Total laktasbrist är sällsynt och de flesta som har låg halt av laktas klarar ändå att ta hand om mindre mängder mjölksocker. Vanligaste besvären vid laktosintolerans är gasbildning, diarré eller "buller" i magen. Laktosintolerans ska inte förväxlas med mjölkproteinallergi. Cirka 3-4 procent av Sveriges befolkning är laktosintoleranta. (källa: www.slv.se)
KESO® cottage cheese laktosfri näringsvärde/100gEnergivärde. 380 kJ/ 90 kcalProtein: 12 gFett: 4 gKolhydrat: 2 gvarav sockerarter :2 gvarav laktos: 0 g
Kylvara: Förvaras vid högst +8°C.**Ingredienser:**Mjölk, grädde, salt, konserveringsmedel (kaliumsorbat), syrningskultur, laktasenzym, löpe.KESO cottage cheese laktosfri är nyckelhålsmärkt.

För mer information: Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84 eller 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.comFör högupplösta bilder:www.mediawizard.arlafoods.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76