Vinn matbranschens Oscar - Dags för anmälan till Arla Foods Guldko 2008

Lästid
3 min
Publicerad
13 september 2007
Kontakter:
Presskontakt

Svensk film har sin Guldbagge-gala, musikbranschen tävlar om Grammys och reklambranschen om Guldägg. Matbranschen har sin egen tävling för de som arbetar med mat och livsmedel – Arla Foods Guldko. Nu är det dags att anmäla sig till 2008 års tävling som genomförs för nionde året i rad. Butiker, restauranger och storkök i hela Sverige kan vara med och tävla om det prestigefyllda priset. Sista anmälningsdag är den 23 november 2007. Vinnarna offentliggörs vid den stora finalen i Stockholm på Grand Hôtel den 24 april 2008. En av förra årets vinnare av Arla Foods Guldko var ICA Kvantum i Kungsbacka, som blev Bästa Matglädjebutik. - Vinsten har betytt oerhört mycket för oss, det är ju faktiskt den finaste utmärkelse man kan få i matbranschen och ett kvitto på att vi jobbar långsiktigt med rätt saker. Vi har fått många nya kunder till butiken då även kunderna vill alliera sig och handla i den butik som är bäst. Internt har vi svetsat samman och insett att vinsten inte var målet på vår resa utan starten på nästa färd. Guldkotävlingen hjälper branschen att höja statusen för vårt jobb vilket på sikt kommer att generera att fler kompetenta människor söker sig till vår bransch, säger Ulf Algevi, driftansvarig på ICA Kvantum Kungsmässan Kungsbacka. Tävlingen består som tidigare av fem kategorier: Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Seniorservering, Bästa Snabbmål samt Bästa Matglädjebutik. Syftet med Arla Foods Guldko är att uppmärksamma särskilda insatser för matglädje och miljöarbete. Arla Foods Guldko ska belöna goda förebilder inom de områden som ligger företaget Arla Foods nära och som är viktiga för samtida och kommande generationer. Därför har inte bara mat och livsmedel egna kategorier, utan även ett gott miljöarbete har sin egen tävlingskategori. Det innebär att deltagare kan ställa upp i två klasser och kanske bli dubbel Guldko-vinnare. I arbetet med att utse vinnarna tittar juryn främst på kriterier som nytänkande, kvalitetshöjande insatser av olika slag, ett stort personalengagemang och ett kundorienterat perspektiv. Tre nominerade väljs ut i varje kategori och vinnarna koras vid den stora finalen – matbranschens Oscarsgala - på Grand Hôtel i Stockholm den 24 april 2008. Vinnarna i de fem kategorierna får statyetten Guldkon, stipendium och diplom. Övriga deltagare i finalen får diplom och utbildningsbidrag. Tidigare vinnare av Guldkon har fått såväl positiv uppmärksamhet som goda affärsmässiga resultat och ökat engagemang hos personalen. De fem tävlingskategorier är: • Bästa Miljöarbete premierar de som arbetar aktivt, uthålligt och ekologiskt hållbart för miljöns bästa. Alla kan delta i denna kategori, både inom privat och offentlig sektor, liksom stora som små butiker. • Bästa Matglädjeskola premierar de skolor som har långsiktiga åtgärder för matfrågorna och sprider matglädje till omgivningen. Alla grundskolor och gymnasieskolor i Sverige kan delta. • Bästa Seniorservering premierar de som arbetar långsiktigt med matfrågorna, sprider matglädje till gästerna och tar tillvara deras synpunkter. Alla storkök i Sverige som lagar mat åt seniorer kan delta. • Bästa Snabbmål premierar de som arbetar systematiskt med allt från detaljer till helhetsintrycket och han ansträngt sig för att inspirera kunderna. Alla som arbetar med snabbmål kan vara med. Stor eller liten spelar ingen roll. • Bästa Matglädjebutik premierar de butiker som engagerar sig lite extra i att fylla kundernas korgar med värden utöver varorna i sig, dvs. mycket inspiration och matglädje. Stor eller liten butik, kedjeansluten eller inte, belägen i storstad eller på landsbygd – alla butiker i Sverige kan delta. Mer information om Arla Foods Guldko, anmälningsblanketter och högupplösta bilder: www.arlafoods.se/guldko. Kontakt med vinnare av Arla Foods Guldko 2007: Bästa Miljöarbete 2007, ICA Kvantum, Vänersborg: Staffan Broberg, tel 0521-260 434 Bästa Matglädjeskola 2007, Farsta gymnasium, Farsta: Karin Lindgren, restaurangchef, tel 08-508 329 17 Bästa Seniorservering 2007: Stockholms sjukhem, Sthlm: Irene Gidlund Granqvist, kostchef, tel 08-617 12 14 Bästa Snabbmål 2007, Preem, Falkenberg: Joakim Eriksson, butiksansvarig på, tel 0346-58880 Bästa Matglädjebutik 2007, ICA Kvantum, Kungsbacka: Ulf Algevi, driftansvarig, tel 0300-511 59 För ytterligare information: Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84, 08-789 58 84 inger.soderlund@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,4 miljarder kilo och en omsättning på ca 55,5 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 10 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727