Produktionen utökas i Argentina

Lästid
2 min
Publicerad
21 november 2007
Kontakter:
Presskontakt

Arla Foods Global Ingredients tar nu nästa steg i Argentina. Runt 120 miljoner kronor investeras i utbyggnad och ny teknologi för att en redan lönsam anläggning för mjölkpulvertillverkning ska ge ännu bättre intjäning.

På anläggningen i Argentina tillverkas högförädlat vassleproteinpulver som säljs som ingredienser till främst mejeri- och bagerinäringen. Men det är endast 30 procent av råvaran – vassle – som kan utnyttjas i denna produktion. Den stora volymen som blir över – permeat – blir i dag till djurfoder i flytande form.

– Investeringen innebär att vi kan förädla 100 procent av råvaran istället för endast 30 procent. Vi förväntar att det på sikt ska ge väsentligt större intjäning. Hittills har det varit svårt att tillverka vasslepermeatpulver av hög kvalitet eftersom det är väldigt känsligt för fukt. Men sedan vi byggde fabriken har det utvecklats ny teknologi som kommer runt det problemet, säger Henrik Andersen, chef för den del av Global Ingredients som sysslar med vassleproteiner.

För att kunna torka permeatet ska nu ytterligare ett spraytorn byggas. De pulverprodukter som kommer att tillverkas här ska säljas som ingredienser till livsmedelsindustrin i framför allt Sydamerika.

– Jämfört med det vassleproteinpulver som vi redan tillverkar blir vasslepermeatpulvret en standardprodukt, men som är betydligt mer lönsam än djurfoder, säger Henrik Andersen.

Verksamheten i Argentina drivs gemensamt av Arla Foods och det argentinska mejeriföretaget SanCor. I år firas femårsjubileum – och det med ett resultat som ligger långt över det förväntade, inte minst tack vare höga världsmarknadspriser.

– Vi ser nu att priserna för proteiner sjunker något. Men våra vassleproteinprodukter är av sådan kvalitet att vi ska kunna ligga kvar på relativt hög prisnivå. Och när vi även får möjligheten att förädla permeatet ökar vår konkurrenskraft ytterligare, säger Henrik Andersen.

— Fakta —

  • Runt 100 medarbetare på fabriken, som förädlar cirka 600 miljoner kilo vassle årligen.
  • Verksamheten omsätter cirka 410 miljoner SEK (USD 65 miljoner).
  • Fabriken ligger i Porteña på det argentinska slättlandskapet pampas, cirka 600 kilometer nordväst om Buenos Aires.
  • Kunderna finns i Sydamerika, Mellanöstern och Fjärran Östern samt Oceanien.

För mer information:
Tobias Wåhlén, chef extern kommunikation
tel: +46 (0)8 789 51 41
mobil: +46 (0)70 899 51 41
e-post: tobias.wahlen@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76