Finalisterna klara till Arla Foods Guldko 2007

Lästid
6 min
Publicerad
05 mars 2007
Kontakter:
Presskontakt

Femton nominerade är nu klara att gå vidare till finalen av Arla Foods Guldko 2007 – ”matbranschens Oscar”. Finalen sker den 19 april på Grand Hôtel i Stockholm. Tävlingen genomförs för åttonde året i rad och syftet är att uppmärksamma goda insatser för matglädje och miljöarbete. Årets tävling består som tidigare av fem kategorier: Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Seniorservering, Bästa Snabbmålsbutik samt Bästa Matglädjebutik. De femton nominerade, tre i varje kategori, representerar allt från landsortsbutiker och bensinmackar till naturbruksgymnasium och globala restaurangföretag. Nytänkande, kvalitetshöjande insatser av olika slag, speciellt personalengagemang och ett kundorienterat tänkande har varit de viktigaste kriterierna för att bli nominerad. Vinnarna i de fem kategorierna får statyetten Guldkon, diplom och utbildningsbidrag. Övriga deltagare i finalen får diplom och utbildningsbidrag. Nedan följder sammanfattningar om respektive nominerad. Mer information och bilder finns på www.arlafoods.se/guldko och www.arlafoods.se/guldkobilder. BÄSTA MILJÖARBETE ICA Kvantum i Vänersborg: Ekologiskt och närproducerat ger nöjda kunder och ökad försäljning Mitt i butiken, så att ingen kund missar den, står en 10 m lång hylla med enbart ekologiska produkter. Hela butiken är Svanen-certifierad och både personal och kunder bidrar till att göra miljöarbetet ännu bättre. Kontakt: Staffan Broberg, ICA Kvantum, Vänersborg, tel 0521-260 434 Naturbruksgymnasiet Sötåsen i Töreboda: Undervisning i skogen och på åkrar ger miljömedvetna elever Eleverna på Naturbruksgymnasiet Sötåsen i Töreboda har miljöarbete som en naturlig del i utbildningen. Praktiskt miljöarbete på åkrarna och i skogen varvas med teoretisk miljökunskap och källsortering. Målet är att eleverna tar med sig miljötänkandet och i framtiden arbetar för utveckling av hållbara gröna näringar. Kontakt: Britt-Marie Benjaminsson, miljösamordnare, naturbruksgymnasiet Sötåsen, tel 0506-168 10 Restaurangföretaget SSP: Biogasbil och nattrullgardiner i vardagens miljöarbete På SSP är det självklart att miljöarbetet finns med överallt, varje dag. På ledningsgruppsmöten, personalmöten, vid val av leverantör eller vid planering av transporter. SSP är ett av Sveriges största restaurangföretag med restauranger, kaféer och butiker på bl a flygplatser och tågstationer. Målet är att ständigt förbättra miljöarbete inom all verksamhet. Kontakt: Björn Lindström, miljösamordnare SSP, tel 08-797 97 39 BÄSTA MATGLÄDJESKOLA Eriksdalsskolan i Stockholm: Elever är restauranggäster som ska kunna förvänta sig det bästa Alltid råvaror av hög kvalitet. Aldrig billig fisk. Det blir inte dyrare att laga mat av bra råvaror. Det blir bara godare. På Eriksdalsskolan är man stolt över att få laga god mat till eleverna och bemöta dem som gäster och vara snäll som sagofiguren Bamse. Att det uppskattas går inte att ta miste på när elever spontant ger en applåd till personalen i skolrestaurangen. Kontakt: Ann-Charlotte Strömbäck, restaurangchef Eriksdalsskolan, tel 08-720 89 15 Farsta gymnasium i Stockholm: Mänsklig värme och mat från världens hörn ger matglädje i skolan God mat är en hel upplevelse. Bra råvaror är grunden, men också en harmonisk miljö, läckert upplagd mat och personal som tar sig tid att prata med matgästerna. På Farsta gymnasium arbetar man för att allt detta hela tiden ska bli bättre. Ett kvitto på att man lyckas är när elever ger personalen en kram och säger tack för maten. Kontakt: Karin Lindgren, restaurangchef Kraftkällan, Farsta gymnasium tel 08-720 89 15 Nytorpsskolan i Stockholm: Skolrestaurang med mat som kittlar smaklökarna Vitlök, chili och andra heta kryddor - på Nytorpsskolan vet man att barn faktiskt tycker om välkryddad mat. Här ser man skolrestaurangen som vilken annan fin restaurang som helst, med flera läckra rätter för gästerna att välja bland. Målet är kristallklart: 100 % nöjda gäster. Då gäller det att använda bra råvaror och sin fantasi och skapa rätter som kittlar smaklökarna även hos barn. Kontakt: Samuel Huhta, rektor Nytorpsskolan, tel 08-508 468 35 BÄSTA SENIORSERVERING Stockholms Borgerskap: Här ska maten ge livet en guldkant Snittar och champagne, grillfest och svensk husmanskost. På äldrehemmet Stockholms Borgerskap serveras mat för alla smaker och önskemål. Här ska det kännas som om man bor på hotell och maten har därför en nyckelroll. Den ska vara god, vällagad och smaka så som gästerna önskar. Kontakt: Helena Blomberg, kostchef på Stockholms Borgerskap, tel 08-720 89 15 Stockholms Sjukhem: Äldrehem med lyxrestaurang och underhållning En liten ostsnurra som aptitretare. Tre vällagade varmrätter att välja bland till lunch och en trerätters festmeny till middag tillsammans med nära och kära. Så kan en dag se ut för de boende på Stockholms Sjukhem. Här ska maten vara en njutning för alla oavsett ålder och sjukdom. Kontakt: Irene Gidlund Granqvist, Stockholms Sjukhem, tel 08-617 12 14 Tre Stiftelser i Göteborg: Mat till äldre i klass med stjärnkrog Maten för de äldre ska vara minst lika god som på en förstklassig restaurang. Kan stjärnkockarna på restauranger, så kan vi. Det menar kökspersonalen på äldrehemmen som drivs av Tre Stiftelser i Göteborg. Kontakt: Linda Martinsson, kostchef på Tre Stiftelser, tel 031-704 26 70 BÄSTA SNABBMÅLSBUTIK Coop Konsum Avenyn i Göteborg: En sund affär med snabba mål för småhushåll Vill du kunna välja bland ett brett sortiment av goda, nyttiga och färdiglagade maträtter i en mysig miljö? Då ska du bege dig till Coop Konsum Avenyn. Med mottot ”en sund affär” lyckas butiken attrahera många göteborgare i behov av snabb och god mat. Kontakt: Marguerite Tartagni, Coop Konsum Avenyn, Göteborg, tel 031- 708 14 00 OKQ8 i Katrineholm: Nyttigare snabbmat för både kunder och personal Stort och varierat utbud, snygg och fräsch inredning och större fokus på hälsa. OKQ8 i Katrineholm har gått från ”varmkorv och kanelbulle” till ”nyttiga och varierade måltidsalternativ”. Både personal och kunder är mycket positiva till förändringen. Kontakt: Malin Sandquist, biträdande stationschef, OKQ8 i Katrineholm, tel 0150-33030 Preem i Falkenberg: Mycket mer än varmkorv på macken I höstas byggde Preem i Falkenberg om och en av förändringarna var storsatsningen på snabbmål. Ett bredare och sundare sortiment, större utrymme, bättre exponering och fräschare inredning är några av nyheterna. Reaktionerna från kunderna har varit mycket positiva och bensinstationen har ökat försäljningen med 30 %. Kontakt: Joakim Eriksson, butiksansvarig på Preem i Falkenberg, tel 0346-58880 BÄSTA MATGLÄDJEBUTIK Coop Konsum Extra i Sollefteå: Landsortsbutik med matglädje, trendkänsla och varor från världens alla hörn Fördubblad omsättning på fyra år. Det är ett av resultaten på en stenhård satsning på matglädje. Med engagerad och kunnig personal, brett sortiment, recept, tips, provsmakning och inbjudande exponering har Coop Konsum Extra lyckats dra kunderna till sig – inte bara från Sollefteå utan även från många andra orter i regionen. Kontakt: Katalin Jacobsson, butikschef Coop Konsum Extra Sollefteå, tel 0620-57702 ICA Kvantum i Kungsbacka: Butiken som vågar satsa och ligga steget före ”Vår lägsta nivå ska alltid vara bättre än konkurrenterna när de är på topp” och ”Vi ska alltid vara lite bättre idag än vad vi var igår”. Med den grundsynen har ICA Kvantum i Kungsbacka lyckats skapa matglädje både för personal och kunder. Kontakt: Ulf Algevi, driftansvarig ICA Kvantum i Kungsbacka, tel 0300-511 59 Sabis Fältöversten i Stockholm: Målinriktad matglädje ger framgång Det är ingen slump att kunderna vallfärdar till Sabis Fältöversten i Stockholm. Butiken har arbetat hårt och målinriktat för att hitta ett långsiktigt koncept som kunderna uppskattar och vill komma tillbaka till. En kombination av rätt personal, tips och måltidslösningar, matevenemang, egna kockar, provsmakningar, hälsomedvetenhet och ett brett sortiment är en del av svaret. Kontakt: Mickey Lindberg, butikschef Sabis Fältöversten, tel 08-545 856 67 Högupplösta bilder på de nominerade i alla kategorier kan hämtas på: www.arlafoods.se/guldkobilder. För ytterligare information kontakta: Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,4 miljarder kilo och en omsättning på ca 55,5 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 10 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Erik Bratthall
Erik Bratthall Presschef Arla Sverige erik.bratthall@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 070-89 44 342
Sandra Eriksson
Sandra Eriksson Pressekreterare Arla Sverige sandra.eriksson@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 073-53 36 727