Lättsockrad fil nyhet i Arlas Cultura sortiment

Lästid
2 min
Publicerad
05 november 2004
Kontakter:
Presskontakt

Nu finns två nya fil-produkter från Arla som innehåller den nyttiga mjölksyrabakterien Lactobacillus casei F19. Cultura Fil Jordgubb/fläder och Mango/passion har låg fetthalt, 0,4 procent fett och är lättsockrade. Filen innehåller bara fyra procent tillsatt socker. Den lättsockrade filen ingår i Arla Foods nya hälsoserie Cultura. Alla produkter i Cultura sortimentet innehåller den patenterade och aktiva mjölksyrabakterien Lactobacillus casei F19. Att en produkt är lättsockrad innebär att den har 25 % mindre socker än genomsnittet för produkterna. Cultura Fil Jordgubb/fläder och Mango/passion har endast 4 % tillsatt socker och är dessutom de magraste filerna på marknaden med endast 0,4 % fett. Gemensamt för Cultura sortimentet med dofilus, naturell och smaksatt fil, yoghurtdryck och fruktdrycker är att samtliga produkter innehåller den patenterade aktiva mjölksyrabakterien, Lactobacillus casei F19, en väldokumenterad lactobacill som har en positiv effekt på mage och tarmfunktion. Den hjälper till att hålla magen i balans, stärka immunförsvar och ökar välmåendet. Lactobacillus casei F19 har också särskilda egenskaper som bidrar till en god smak, även hos naturella produkter. Cultura smaksatt fil finns i 1-liter förpackning med skruvkork och kostar ca 19 kronor. Svenskarna älskar fil Varje år äter vi svenskar i genomsnitt 20 liter fil per person. Filen är en typisk nordisk företeelse. Att syra mjölken var förr ett bra sätt att förvara mjölk hemma om sommaren när korna var borta på bete, idag äter vi filmjölk för att det är gott och nyttigt. Skillnaden mellan fil och yoghurt är att mjölken syrats med olika bakteriekulturer. Mjölksyrabakterierna gör att mjölken håller sig längre, att mjölken blir tjockare och att produkten får sin speciella smak. Filkultur innehåller fyra olika mjölksyrabakterier som växer i temperaturer runt 25 grader. Yoghurt innehåller två olika mjölksyrabakterier som växer bäst runt 30-40 grader. För mer information: Inger Söderlund, PR-chef tel: +46 (0)8 789 58 84 mobil: +46 (0)70 689 58 84 fax: +46 (0)8 20 92 60 e-post: inger.soderlund@arlafoods.com Birgitta Wessman-Neander, projektledare PR tel: +46 (0)8 789 54 35 mobil: +46 (0)70 689 54 35 e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,6 miljarder kilo och en omsättning på ca 58 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 12 700 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76