Arlaköket firar vit jul

Lästid
3 min
Publicerad
20 oktober 2004
Kontakter:
Presskontakt

Vid jultid ställs traditioner mot lusten att prova nytt och många söker recept och inspiration. Tidningar, magasin, tv-program, nätet och resor, restaurangbesök och tips från vänner är vanliga receptkällor. För Arlaköket på webben, arla.se, är december den populäraste besöksmånaden - i fjol sattes rekord med 464 000 besök och nära 1,3 miljoner receptvisningar. Svenskarna gillar recept och älskar kokböcker - cirka 40% av hushållen, oavsett ålder eller kön, använder recept när de ska laga mat. Både kvinnor och män byter recept - 21% av kvinnorna och 15% av männen uppger att de fått recept av vänner och nästan 30 % av de yngre, 16-29 år, hämtar recept från internet. Arlaköket är en stor samling recept, måltidslösningar och matinspiration som ständigt växer och finns både på nätet och i broschyrform. Broschyren kommer ut med fem nummer per år och varje nummer trycks i en miljon exemplar. Arlaköket på webben har 300 - 450 000 besök per månad och 80% av besökarna är återkommande. Varje månad tillkommer dessutom cirka 20% nya besökare. December månad i fjol sattes rekord med 464 000 besök och nära 1,3 miljoner receptvisningar Arlakökets receptfilosofi är att inspireras av den högre kokkonsten och översätta trender och influenser till enkla , goda och lättlagade recept som inspirerar och ibland kanske utmanar. Recept utan överdrivet många ingredienser, som dessutom är enkla att hitta i den vanliga butiken. Varje recept är noggrant testat - man misslyckas inte med ett recept från Arlaköket. Receptens tio-i-topp till jul och nyår Förra året var kräftskagen den populäraste förrätten på http://www.arla.se/, tätt följd av lax med löjromsröra. Nyårsrätten oxfilé med parmaflarn toppade varmrättslistan och fryst chokladmaräng blev den dessert som inspirerade flest. Men det recept som vann tio-i topp-listan var receptet på lussebullar - under november och december visades receptet 33 162 gånger. Vilka som blir årets populäraste jul- och nyårsrätter återstår att se. Heta kandidater i Arlaköket "Vit Jul" är vit choklad med marshmallows, vaniljdoftande gröt, lutfisk med parmaströssel och en värmande cheddarsoppa med krispiga valnötter. Kanske vinner julens sötsaker med vita lime-tryfflar, sesamknäck och minisaffrans-semlor. Eller också årets nyårsmeny med klassikern oxfile provençal som varmrätt. För den som fördrar fisk finns alternativ på arla.se som också innehåller fler klassiska och nya rätter till julbordet, godisrecept, tips till glöggkalaset och uppesittarkvällar. Fira en vit jul med vit kokos Den asiatiska matlagningen blir allt populärare. En av hörnpelarna i den thailändska matlagningen är kokos, som med sin sötma kompletterar de starka asiatiska smakerna väl. Nu kommer den i en smakrik och mager version - som Kelda Kokos. Med sin låga fetthalt på 5% uppfyller den många konsumenters önskan om fler lätta matlagningsprodukter som kan användas både till vardags och fest. Den används som kokosmjölk och passar utmärkt till wokrätter, grytor, soppor och såser, men också till vinterns desserter. Källor: Movement Shopper Watch 2002, Research International och Arla Foods. För mer information: Inger Söderlund, PR-chef tel: +46 (0)8 789 58 84 mobil: +46 (0)70 689 58 84 fax: +46 (0)8 20 92 60 e-post: inger.soderlund@arlafoods.com Birgitta Wessman-Neander, projektledare PR tel: +46 (0)8 789 54 35 mobil: +46 (0)70 689 54 35 e-post: birgitta.wessman-neander@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,6 miljarder kilo och en omsättning på ca 58 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 12 700 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76