Produktionen av Gaio Tagatose igång

Lästid
1 min
Publicerad
30 april 2003
Kontakter:
Presskontakt

Kommersiell produktion av sötningsmedlet Gaio Tagatose har kommit igång. Det sker i samar-bete mellan Arla Foods och det tyska företaget NordZucker.

De första säckarna producerades i helgen på fabriken i Hannover. Arla Foods och NordZucker har stora förväntningar på Gaio Tagatose, som ser ut och smakar som socker, men som bara innehåller en tredjedel så mycket kalorier.
Med Gaio Tagatose kan sockret ersättas utan att smaken försämras i bland annat choklad och frukostflingor. Dessutom förstärker sötningsmedlet redan i små mängder smaken i produkter som läsk, tuggummi och mjölkchoklad.
Gaio Tagatose är godkänd för försäljning i USA, och det förväntas att produkten inom kort blir godkänd även på andra marknader. Redan nu har flera amerikanska livsmedelsproducenter sagt att de har för avsikt att använda Gaio Tagatose.
– Vi har under de senaste sju åren byggt upp mycket kunskap om Gaio Tagatose. Så det är roligt att introducera produkten på den amerikanska marknaden, säger direktör Henrik Andersen, Arla Foods.
Arla Foods köpte rättigheterna till Gaio Tagatose av den amerikanska företaget Spherix 1996. Sötningsmedlet framställs av laktos (mjölksocker), och framställningsprocessen påminner om sockertillverkning. Därför produceras Gaio Tagatose tillsammans med NordZucker, som är Tysklands näst största sockerföretag, på en ny fabrik i närheten av Hannover.
Om efterfrågan på Gaio Tagatose utvecklar sig som förväntat finns det planer på att bygga ytterligare en fabrik i anslutning till Arla Foods största ysteri Taulov.

Presskontakt:
Katarina Malmström, Kommunikationschef.
tel: +46 (0)8 789 50 59
mobil: +46 (0)70 689 50 59
e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76