Nu startar Vimmerbybygget

Lästid
2 min
Publicerad
28 augusti 2003
Kontakter:
Presskontakt

Nu startar bygget av Arlas nya mjölkpulverfabrik i Vimmerby.

På torsdagen togs första spadtaget till Arla Foods nya mjölkpulverfabrik i Vimmerby. Den nya fabriken beräknas vara startklar i november 2004 och fullt utbyggd i början av 2005. Cirka 70 personer kommer att anställas.

Arla Foods satsar cirka 700 miljoner svenska kronor för att bygga en ny mjölkpulverfabrik i Sverige med en kapacitet att behandla 380 miljoner kg mjölk per år. Det motsvarar knappt en femtedel av Arla Foods invägning i Sverige. Produktionen beräknas till cirka 44 000 ton mjölkpulver per år, vilket är dubbelt så mycket som produceras på dagens mjölkpulveranläggningar-
I nära anslutning till fabriken uppför Arla Foods en egen biobränsleanläggning som förser Vimmerbyfabriken med energi. Vimmerby kommun kommer att behandla och rena allt avloppsvatten från anläggningen i en inplanerad våtmarksanläggning.
Arla Foods valde Vimmerby för att Vimmerby ligger bra till, rent transportmässigt, men också beroende på att det finns många mjölkgårdar i området.
Det var i juni 2001 som Arla Foods koncernstyrelse presenterade en ny struktur- och strategiplan för hela företaget. I den ingick en ny mjölkpulverfabrik i Sverige, ett beslut som medför strukturförändringar i både Sverige och Danmark.
Enligt tidigare beslut kommer vassleförädlingsfabriken i Mjölby att läggas ned när en ny pulverfabrik står klar. I Mjölby berörs cirka 30 anställda. Även anläggningen i Kimstad är med i planen för anläggningar som läggs ned. Där arbetar idag cirka 50 personer.
Kalmar byggs ut för att få utrymme för större ostkapacitet, samtidigt som mjölkpulverproduktionen flyttas till den nya Vimmerbyanläggningen.
Vimmerbyinvesteringen innebär också att mjölkpulverproduktionen flyttas från Falkenberg som får ökad ostproduktion. Vimmerby kommer också att ta över viss del av Götenes mjölkpulverproduktion. Specialpulvertillverkningen i Götene för bland annat Semper berörs inte.
I Danmark upphör produktionen på anläggningen i Kjersing, medan Akafa och Arinco moderniseras.

Följ bygget av Arla Foods nya mjölkpulver fabrik på www.arlafoods.se/webbplatser

Fakta
Mjölkpulver är en råvara som används inom livsmedelsindustrin. Vattnet tas bort från mjölkråvaran som torkas till olika pulverkvaliteter. Den ny fabriken kommer att byggas med modern teknik och lokaler som är anpassade för den här typen av produktion. Det innebär att anläggningen kommer att vara mycket kostnadseffektiv och ha en logistik som möjliggör modern hantering av produkterna. Vimmerbyfabriken kommer också att få minimal påverkan på miljön.

Kontaktperson
Katarina Malmström, presschef, 070-689 50 59.

Presskontakt:
Katarina Malmström, Kommunikationschef.
tel: +46 (0)8 789 50 59
mobil: +46 (0)70 689 50 59
e-post: katarina.malmstrom@arlafoods.comArla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76